ukenru
ekonomist-rozpoviv-chi-mozhliviy-zakolot-rosiyskikh-biznesmeniv-proti-putina

Економіст розповів, чи можливий заколот російських бізнесменів проти путіна

 • 335403 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. Перед початком війни російська влада та бізнес-еліти країни-агресора мали ілюзорні плани щодо швидкого захоплення територій та заволодіння ключовими підприємствами України. Однак - бліцкриг не вдався. Про це журналістам УНН розповів економічний експерт Олег Пендзин. 

Водночас експерт додав - чекати на “заколот” бізнесу всередині росії немає сенсу, бо олігархи, які й досі залишилися в росії, - перебувають у “зв’язці” з президентом рф.

Цитата

“Ті, хто теоретично мав іншу точку зору, – вони втекли. Втекла творча інтелігенція, середній клас. А ті, хто лишилися і продовжують працювати в рф, – однозначно “були в темі”. І чекати на заколот серед бізнесу, звісно, не варто. До речі ті, хто втекли, – вони скоріше виступають проти санкцій, а не проти влади, вони хочуть врятувати хоча б якісь свої копійки”, - вважає експерт.

Пендзин додав - у різний період воєнних дій рф мала різні цілі стосовно України.

“Доки у них була ілюзія, що їх тут будуть зустрічати з квітами - у них була пряма ціль підім’яти ті підприємства, які можуть бути цікавими для… ну от, наприклад, пан Рогозін говорив про ряд підприємств на Дніпровщині, Харківщині, які б він хотів забрати під Роскосмос. Ми вже чули неодноразово і про добувні підприємства – подивіться, що зараз робиться у Маріупольському порті, як зараз росіяни активно крадуть метал. А вони хотіли, щоб Азовсталь на них працювала. Тобто, на першому етапі жодної ідеї знищувати економічний потенціал України не було. Була ідея поглинути”, - повідомив економіст.

Однак, за словами Пендзина, після великих втрат російської армії, стратегія дещо змінилася і війська агресора почали обстрілювати підприємства, що знаходяться на території вільної України.

“Після того, як вони втратили Київ – в них докорінно змінилася ситуація, як і змінилася стратегія ведення бойових дій. Вони знищують спочатку всю артилерію, а потім заходять на території вже знищені. Та ж Азовсталь – знищене підприємство вщент. Зробили обстріли Артема в Києві, де у нас виробляється ракетна техніка, обстріляли Мотор Січ. Тобто, вже мова йде про фізичне знищення, а на початку так, хотіли підім’яти під себе економіку України”, - наголосив Пендзин.

Додамо

Одразу після вторгнення росії в Україну, 24 лютого, путін зібрав провідних представників російського бізнесу - повідомляв Bloomberg. У агентстві наголосили - ця зустріч була використана ЄС як привід для введення санкцій проти кількох російських бізнесменів, оскільки показала їхню близькість до президента росії.

Тоді у зустрічі з путіним у Кремлі взяли участь 37 бізнесменів та топ-менеджерів приватних та держкомпаній, серед яких, зокрема, був голова ради директорів “Альфа-банку” Петро Авен, голова правління "Газпромбанку" Андрій Акімов, глава "Сібуру" Дмитро Конов, гендиректор "Єврохіму" Володимир Рашевський, ексгендиректор "Уралхіму" Дмитро Мазепін (на час зустрічі - ще чинний голова концерну) та інші.

За інформацією УНН, останній проводив ще низку переговорів з путіним одразу перед війною. О 4-ій ранку 24 лютого Мазепін відразу припинив транзит аміаку до України через аміакопровід “Тольятті-Одеса”.

Нагадаємо

Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко розповів, що війна в Україні, яку розпочала російська федерація, була вигідна низці бізнес-спільнот рф. Одними з бізнесменів рф, яким могла бути вигідна війна в Україні, є Михайло Фрідман (“Альфа-Банк Україна”, міжнародний інвестиційний бізнес “LetterOne”), Андрій Мельниченко (мінерально-хімічна компанія “ЄвроХім”), Олег Дерипаска (власник холдингу “Базовий Елемент”, колишній власник ХТЗ) та Дмитро Мазепін ("Об'єднана хімічна компанія "Уралхім").

Довідка

Аміакопровід — трубопровід, призначений для транспортування аміаку. У світі існує кільканадцять таких продуктопроводів, п'ятим з них є єдиний в Україні аміакопровід Тольятті — Одеса. Аміак передається від російського хімічного підприємства "Тольяттіазот" (ТоАЗ), який належить рф-бізнесмену Дмитру Мазепіну, до Одеського припортового заводу (ОПЗ) у місті Южне, де завантажується в танкери та транспортується до заводів американської нафтової компанії "Occidental Petroleum". Оператором російської частини є "Трансаміак", української — "Укрхімтрансаміак".

Українські Національні Новини

Політика