ukenru
dostavlene-morem-defitsitne-vugillya-pochali-vidvantazhuvati-na-tes

Доставлене морем дефіцитне вугілля почали відвантажувати на ТЕС

 • 19436 переглядiв

КИЇВ. 22 листопада. УНН. Імпортоване морем енергетичне вугілля почали відвантажувати на ТЕС державного ПАТ “Центренерго”. Про це УНН повідомили у компанії.

20 листопада до порту “Южний” морем прибули перші 60 тис. тонн вугілля. Центренерго вказала, що планує забезпечити поставки вугілля морським шляхом, “аби уникнути ризиків енергетичної блокади, яку розпочала Російська Федерація стосовно України”.

Цитата:

“Станом на 22 листопада вже почалося відвантаження енергетичного вугілля з порту “Южний” на адресу ТЕС ПАТ “Центренерго”, — повідомили у компанії.

Деталі

При цьому вказано, що Центренерго "отримує вугілля від державних шахт та вчасно і в повному обсязі з ними розраховується" і "у першому кварталі та влітку поточного року компанія не раз рятувала державу від віялових відключень". "Але власний видобуток на сьогодні не покриває потреби компанії у паливі. Щоб уникнути дефіциту ресурсу та забезпечити склади паливом, компанія розпочала його імпорт", - додали у компанії.

Як основного постачальника імпортного вугілля компанія обрала Казахстан. “На піку цінового росту це була найкраща пропозиція та найоптимальніше співвідношення ціни та якості”, — пояснили у Центренерго.

“Центренерго” співпрацювало з одним із найбільших світових вугледобувних підприємств. З середини листопада 2021 року Росія почала в неофіційному режимі стримувати транзит казахстанського вугілля в бік України через свою територію. З метою диверсифікації поставки вугілля ПАТ “Центренерго” уклало контракт на його доставку морським транспортом. В подальшому компанія планує забезпечити поставки вугілля саме морським шляхом, аби уникнути ризиків енергетичної блокади з боку РФ, під санкціями якої знаходиться товариство", - розповіли у компанії.

"Крім того, менеджмент підприємства веде переговори із провідними світовими трейдерами та виробниками вугілля зі США та Австралії про його постачання в Україну", - додали у Центренерго.

Доповнення

В Україні невиконання плану накопичення вугілля на ТЕС для виробництва електроенергії. А раніше Росія відмовилася експортувати в Україну вугілля, яке використовують на ТЕС для виробництва електрики.

На тлі такої ситуації Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі. Можливість для імпорту електрики з РФ та Білорусі з'явилася з 1 листопада, після кількамісячної заборони та судової тяганини.

Українські Національні Новини

Економіка