ukenru
donbas-na-mezhi-ekologichnoyi-katastrofi-kravchuk-poperediv-pro-radioaktivni-vikidi

Донбас на межі екологічної катастрофи: Кравчук попередив про радіоактивні викиди

 • 34630 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Тимчасово окупований Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи через радіоактивні викиди, оскільки в шахті "Юнком", в якій проводили ядерний вибух, не відкачують воду. Про це під час виступу на Радбезі ООН сказав перший президент України, глава Української делегації для участі в ТКГ Леонід Кравчук, передає УНН.

Цитата

"Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи. І не тільки у зв'язку із забрудненням повітря і грунту, вибухами боєприпасів і мін, а й внаслідок радіоактивних викидів. Хочу нагадати, що в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз знаходиться на тимчасово окупованому Донбасі, радянським урядом було проведено ядерний вибух. Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно відкачували воду, щоб радіація не потрапила на поверхню і в грунтові води", - сказав Леонід Кравчук.

Деталі

Він зазначив, що майже 3 роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод.

"Радіація вже проникає в горизонти питної води. Крім того, внаслідок російської агресії, МАГАТЕ не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал", - додав Кравчук.

Доповнення

УНН повідомляв, що військові дії на Донбасі погрожують екологічною катастрофою всій Європі.

Затоплення шахти "Юнком" в Донецькій області може вплинути на весь світовий океан.

Ще в 2018 році повідомлялося, що через те, що вода не відкачується, просідання ґрунту в деяких місцях біля шахти досягає 20-25 см.

Українські Національні Новини

Політика