ukenru
dlya-organizatsiyi-diyalnosti-spetstribunalu-dlya-rf-rozglyadayutsya-dvi-klyuchovi-modeli-venislavskiy

Для організації діяльності спецтрибуналу для рф розглядаються дві ключові моделі - Веніславський

 • 334237 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. Для організації діяльності спеціального міжнародного трибуналу для російської федерації розглядаються дві основні моделі – створення такого суду під егідою ООН, або рішення Генеральної асамблеї ООН. Член безпекового комітету українського парламенту, представник президента у ВР Федір Веніславський розповів на брифінгу, як саме можливо організувати діяльність такої інституції за допомогою організацій, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Міжнародний трибунал – це окремий кейс. Він буде створений, і зараз триває дискусія щодо формату створення цього суду. Це має бути окремий суд – “ad hoc”, з точки зору юридичної термінології. Тобто, створений спеціально для розслідування конкретного міжнародного правового злочину, яким є злочин неспровокованої агресії, яку росія почала у 2014 році та розширила у 2022 році. На сьогодні розглядаються дві головних моделі організації діяльності цього суду. Ідеальна, з точки зору сприйняття широкою спільнотою міжнародно-правової, – це створення цього суду під егідою ООН”, – зазначив Веніславський.

Деталі

Він пояснив, що у цьому випадку існує юридична проблема, оскільки російська федерація має статус постійного члена Радбезу ООН, незважаючи на той факт, що вона набула цей статус незаконно.

“Але єдиної позиції усіх членів ООН щодо визнання не легітимності перебування росії в складі Радбезу ООН все ще немає, тому ми повинні бути свідомі щодо того, що рф заблокує, скориставшись правом вето, будь-яку резолюцію Радбезу ООН. Та сподіватись, що Радбез ООН, поки росія там все ще перебуває, схвалить утворення Міжнародного кримінального суду – навряд чи варто”, – додає представник Президента у ВР.

Інший шлях – це рішення Генеральної асамблеї ООН. Веніславський пояснив, що на рішення ГА ООН немає права вето з боку російської федерації, і ті резолюції, які ухвалювалися ГА з приводу війни рф проти Украни, засвідчили, що в Україна має 140-145 країн постійних союзників, які потенційно можуть проголосувати за створення такого суду.

“Тому будемо робити все, щоб ГА ООН проголосувала за створення такого суду, і будемо його створювати. Якщо ми будемо бачити якісь протидії чи проблеми, то будемо створювати з тими партнерами, які вже висловили свою готовність до участі у такому міжнародному суді – а їх вже кілька десятків, створювати окремий міжнародний договір, окремий міжнародний трибунал, та вже на майданчику цього Міжнародного кримінального суду, будемо сподіватися, що росія буде звинувачена”, – додав Веніславський.

Доповнення

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що до коаліції країн за створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України входять уже 32 країни.

Генеральні прокурори країн-членів Спільної слідчої групи (JIT) підписали додаткову угоду до угоди про Спільну слідчу групу, яка передбачає створення в Гаазі на базі Євроюсту Спеціального міжнародного центру з розслідування злочину агресії росї проти України.

Міжнародний центр з розслідування злочину агресії проти України у Гаазі розпочне роботу у липні цього року.

Українські Національні Новини

Політика