desyatki-ukrayintsiv-kilka-dniv-ne-mozhut-peretnuti-rosiyskiy-kordon-schob-potrapiti-dodomu-radio-svoboda

Десятки українців кілька днів не можуть перетнути російський кордон, щоб потрапити додому - ЗМІ

 • 5240085 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. Українці, по кілька днів не можуть перетнути російський кордон на пункті пропуску Лухамаа-Шумілкіно, щоб потрапити додому – до тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Маріуполя. Прикордонники рф пропускають по кілька осіб на добу, а перед цим проводять "фільтрацію" – допит та ретельний огляд, пише УНН з посиланням на Радіо Свобода.

Цитата

"Ми для росії бидло. Вночі жеруть комарі, вдень палить сонце. Руху ніякого немає. Я вже тут другу добу. Я їду додому. У мене розбомбили будинок у Донецьку, а зараз рідня кличе мене до Луганської області. Там, де я буду, начебто тихо. От і їду з Європи такими манівцями. А інакше я не проїду", - розповіла журналістам одна з жінок на російсько-естонському кордоні.

Деталі

Зазначається, що на виїзді з Естонії, біля пункту пропуску Лухамаа-Шумілкіно на нейтральній території утворився натовп українців, які через кордон росії хочуть повернутися на тимчасово окуповані території України. Як пише видання, якщо естонські прикордонники пропускають потік швидко, то російські - лише кілька осіб на добу.

"Їздимо колом через Євросоюз. І в нас так багато хто їздить: доїжджаємо до кордону автобусом, чекаємо тут дві-три доби, потім переходимо, сідаємо на інший автобус і їдемо до Донецька. Інших варіантів немає...  – розповідають люди у черзі і додають: Восени, коли люди масово виїжджали із росії, вони з того боку кордону дуже довго стояли. І тоді навіть одна жінка померла у черзі... Потім приїхало телебачення, зробило сюжет і черга почала рухатися швидше. Нині ніхто про нас нічого не знімає. Хто їм дасть знімати? Лише естонці нас і підтримують".

Українці вимушені сидіти на своїх валізах та ховатися під парасольками від сонця, оскільки температура повітря близько 30 градусів. А вночі їх їдять комарі, бо за 20 метрів за парканом - болото.

"Тут жахливо! Комарі жеруть! Я чекаю тут перед шлагбаумом понад півтори доби. Ми сиділи тут уночі, без води, без їжі, нічого. Жодних навісів. Я сама з Києва, у мене в Донецьку мама похилого віку. Поїду до неї, вибору я не маю", - розповіла Вікторія.

Інша жінка, Марія, сказала: "Ми з учорашнього ранку тут, на кордоні. Уявіть - засинаємо сидячи. Люди уві сні падають, один, другий. Чекати – це нестерпно. Ми їдемо додому. Я сама з Донецька, зараз мешкаю в Європі".

Як повідомляють журналісти, у натовпі переважно жінки, деякі з них із дітьми-підлітками. Українки розповіли, що під час очікування одній пенсіонерці на сонці погано стало, після чого російські прикордонники пропустили всіх людей віком понад 65 років і батьків з маленькими дітьми. Натомість для решти черга "майже не рухається" і за шлагбаум "вдається пройти парі-трійці людей за кілька годин". На запитання жінок, чому черга йде повільно, росіяни погрожують "зачинити двері" і кажуть, що "як тільки їм звідти дзвонять, по стільки і пропускають".

Після очікування, коли українці потрапляють на російський прикордонний перехід, прикордонники забирають у них паспорти, просять заповнити анкети та відправляють до зали очікування. У анкеті, як розповідають люди, потрібно вказати особисті дані, написати про своє ставлення до політики української влади та так званої "спецоперації". Також є питання, чи служили родичі, чи ті, хто перетинають кордон, в українських спецслужбах.

Потім періодично українців викликають до окремої кімнати, де ретельно опитують та перевіряють телефони. Таке опитування може тривати від 15 хвилин до години, пише видання. Після цього, як зазначається, люди вимушені чекати по кілька годин, щоб отримати свій паспорт. Далі вони мусять знову чекати, поки інші пасажири з їх рейсового автобусу пройдуть перевірки.

Волонтери розповіли, що така ситуація на в'їзд до росії зараз на всіх п'яти прикордонних переходах російсько-естонського та російсько-латиського кордону в псковській області.

"Все відбувається абсолютно рандомно, і незрозуміло, кого затримають, а когось пропустять. Я маю сім'ю, яка з минулої неділі сидить. Мама, тато і дитина. Дуже довго зараз перевіряють чоловіків. Зараз був випадок, коли молодика шість діб протримали в камері – там на прикордонному переході є камери, а потім просто напоїли чаєм і відпустили без претензій. Усім зрозуміло, що це свавілля, але вплинути на ситуацію ніхто не може", - розповіла волонтер Олена, додаючи, що волонтерські служби не можуть потрапити на нейтральну територію для надання необхідної допомоги.

Нагадаємо

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 8 червня повідомила, що вплив російської влади на тимчасово окупованій території України стрімко знижується через їх нездатність підтримувати нормальний рівень життя місцевого населення.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У білорусі почали будувати табори для "вагнерівців" - росЗМІ

     • 883584 переглядiв

    лавров заперечує наміри росії підірвати ЗАЕС

     • 1068160 переглядiв