ukenru
derzhkaznacheystvo-zayavilo-pro-neefektivnist-litsenziynikh-umov-minfinu

Держказначейство заявило про неефективність ліцензійних умов Мінфіну

 • 13964 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. Державна казначейська служба України вважає неефективною систему контролю, яку пропонує Міністерство фінансів у нових ліцензійних умовах. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит програми “Гра інтересів”, передає УНН.

Держказначейство заявило, що може контролювати лише державні тиражні лотереї з використанням електронних систем сплати за участь в лотереї. При цьому, жодного аналізу та контрольних дій за самим процесом проведення лотерей Держказначейством не здійснюється, оскільки це не передбачено чинним законодавством.

Разом з тим, у нових ліцензійних умовах для провадження лотерейної діяльності, які розроблені Міністерством фінансів України і опубліковані на офіційному сайті відомства, контроль за проведенням лотерей покладається саме на Держказначейство. Дана норма виписана у підзаконному акті попри те, що Закону, який би регламентував здійснення Державним казначейством контролю за проведенням лотерей в Україні - наразі немає.

Крім того, у відповіді Держказначейства йдеться про те, що у проекті нових ліцензійних умов на Казначейство планується покласти контроль не лише за традиційними тиражними лотереями, а й за іншими, в тому числі, Інтернет-лотереями, миттєвими тощо.

У Держказначействі стверджують, такий контроль не буде дієвим, бо можливості Казначейства наразі дозволяють по суті лише формувати статистичні дані про сплату за участь в лотереї. При цьому дані беруться з бази даних, яку формують самі ж оператори ринку.

На переконання Державного казначейства України, враховуючи вищезгадане, функцію контролю за проведенням лотерей слід закріпити за Державною фіскальною службою України.

Нагадаємо, в травні Мінфін опублікував на сайті проект ліцензійних умов для лотерейних операторів. За даними ЗМІ і експертів, нові умови Мінфіну створюють умови для монополізації ринку і легалізації на ньому азартних ігор під видом лотерей. У проекті ліцензійних умов немає чіткого розмежування між лотереєю Тото і букмекерством. А останнє відноситься до азартних ігор і заборонено в Україні.

Монополістом ринку Мінфін залишає наближену до влади компанію “УНЛ” (“Українська національна лотерея”), яку пов’язують з нардепом від БПП Олександром Третьяковим.

Як раніше повідомляв УНН, сьогодні на ринку лотерей працюють три компанії: “УНЛ” (Українська національна лотерея), “Патріот” і “М.С.Л.” (Молодьспортлото).

Однак “Патріот” і “М.С.Л.” намагаються прибрати з ринку за допомогою санкцій РНБО і ліцензійних умов, які розробив Мінфін. Проти “М.С.Л.” ввели санкції на підставі листа 7-річної давності самого власника компанії Георгія Ложенка. Тоді “М.С.Л.” запропонував Мінфіну проект фінансування Євро-2012, в якому партнером було зазначено “Альфа-банк”. Банк ніколи не входив в структуру “М.С.Л.”. Єдині фінансові відносини “М.С.Л.” і “Альфа-Банк” — це звичайний кредит. Незважаючи на це, держоргани розцінили лист як доказ “російського сліду” в діяльності компанії.

Пізніше СБУ відмовилася від своїх претензій до “М.С.Л.”, але головного конкурента “УНЛ” все одно залишили під санкціями.

Українські Національні Новини

Економіка