derzhavnyi-operator-tylu-prezentatsiia-vidbulasia-shcho-dali

"Державний оператор тилу": презентація відбулася, що далі

 • 644922 переглядiв

Нове підприємство «Державний оператор тилу» має на меті підвищити прозорість закупівель для військових, пообіцявши викорінити корупцію та залучити місцевих виробників.

Налаштованість на співпрацю з вітчизняними виробниками, ліквідація корупційних схем, дотримання стандартів НАТО у харчуванні військових  - далеко неповний перелік висновків, які можна зробити після презентації Державного підприємства "Державний оператор тилу", пише УНН.

Тиждень тому нова команда міністерства оборони України презентувала своє дітище – державне підприємство "Державний оператор тилу" (ДОТ).

Ще на етапі створення цієї нової структури з’явилося чимало скептиків та критиків, які ставили під сумнів можливість реалізації ключової заявленої цілі – максимально прозорі закупівлі для потреб ЗСУ з виключенням корупційної складової.

Попри те що ДОТ займатиметься усіма нелетальними закупівлями, основна увага, звісно, прикута до постачання в армію продуктів харчування – яйця по 17 гривень з пам’яті просто так не зітреш. А отже гендиректору новоствореного держпідприємства Арсену Жумаділову та його команді вже доводиться робити свої перші кроки під мікроскопом громадськості.

Власне, більшість експертів позитивно оцінили призначення саме Арсена Жумаділова на посаду керівника "Державного оператора тилу". Адже у нього є позитивний досвід створення у 2018 році держпідприємства "Медичні закупівлі України", яке поклало край численним корупційним схемам у сфері закупівель медпрепаратів та медичного обладнання.

Окрім цього експерти відзначають, що у нової команди Міноборони є політична воля до кардинальних змін у закупівлях для української армії.

Тижня, який минув з моменту презентації ДОТ, в принципі, виявилося достатньо аби переконатися, що команда новоствореного держпідприємства від заявлених цілей не відступає, і перебуває в процесі їх практичного втілення у життя.

Ключовим пунктом, і про це неодноразово говорив Арсен Жумаділов, є максимальне залучення до постачання продуктів харчування в українську армію вітчизняних виробників та поступове виключення з тендерів посередників.

Під час презентації ДОТ було відзначено, що проведені консультації з учасниками ринку продуктів харчування, анкетування виробників по окремих групах товарів.

Таку позицію ДОТ позитивно сприйняла й самі виробники. Зокрема, у коментарях УНН представники підприємств харчової промисловості зазначали, що максимальна участь вітчизняних виробників у тендерах призведе до конкуренції, і як наслідок зменшення закупівельних цін.

Ще один аспект, який дозволить прибрати корупційну складову – закупівля продуктів та логістика будуть відокремлені. Виробник, який переміг у тендері, постачатиме продукцію на розподільчі центри. Послуги доставки з цих центрів до кінцевих споживачів закуповуватимуться окремо.

Все це має стати інструментом досягнення заявленої стратегічної цілі – безперервності забезпечення потреб ЗСУ. За показником "закуплено/вчасно поставлено" ДОТ має намір досягнути 95% успішності виконання.

Також в ДОТ заявили, що буде використовуватися динамічна система закупівель, яка передбачатиме кваліфікацію учасників до початку торгів, можливість бажаючим пройти кваліфікацію протягом періоду дії кваліфікаційної рамки, приховати з метою безпеки певні дані щодо учасників.

І ще одне важливе питання, в якому після презентації ДОТ були розставлені усі крапки над "і" - чим саме Міноборони збирається годувати наших солдат.

Професійними кухарями буде розроблено 16 щотижневих меню, в яких будуть враховані медичні, релігійні, етичні та інші моменти.

Арсен Жумаділов вкотре наголошує, що ніхто не збирається позбавляти українських бійців різноманіття у харчуванні. Закупівля продуктів й надалі здійснюватиметься за каталогом з 409 найменувань, але товари в ньому на етапі підготовки тендерної документації агрегуватимуться у більш ніж 25 категорій, що відкриє широкі можливості для участі в закупівельних процедурах українських виробників.

Досягнення усіх озвучених цілей і є тим наближенням до стандартів НАТО у харчуванні військових, про які всі так багато говорять.

"Стандарт НАТО у харчуванні говорить, перш за все про те, що харчування має бути якісним та безпечним. Те, як зараз побудована закупівельна модель по цьому каталогу, а саме комплектами, не забезпечує наших бійців стабільно якісним безпечним харчуванням. Відповідно, що ми маємо зробити? Ми маємо виконати цей стандарт НАТО. Маємо забезпечити його виконання через більш прозору і керовану закупівлю по цій потребі", - пояснював раніше Жумаділов.

За розрахунками "Державного оператора тилу" у січні наступного року планується вихід в рамку для кваліфікації, а перші поставки продуктів харчування до лав ЗСУ очікуються вже в квітні 2024 року.

Власне, вони й дадуть відповідь, наскільки були враховані усі ризики, і над якими змінами ще доведеться попрацювати, щоб зробити систему ще більш прозорішою.

Єдине в чому точно можна не сумніватися, так це в тому, що навіть при ідеально проведених перших тендерах, все одно знайдуться ті, кому щось обов’язково не подобається.

Закупівлі за каталогом, залучення вітчизняних виробників, меню від професійних технологів: Жумаділов розповів про нові підходи у харчуванні української армії21.12.23, 11:10

Захар Подкидишев

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    "Державний оператор тилу": презентація відбулася, що далі

     • 644922 переглядiв

    Окупанти за добу поранили ще двох цивільних в Авдіївці

     • 40756 переглядiв