derzhavni-banky-stavliat-biznesu-zhorstkishi-umovy-shchodo-restrukturyzatsii-kredytiv-nizh-komertsiini-ekspert

Державні банки ставлять бізнесу жорсткіші умови щодо реструктуризації кредитів, ніж комерційні - експерт

 • 72083 переглядiв

Державні банки ставлять бізнесу жорсткіші умови щодо реструктуризації кредитів, ніж комерційні, каже експерт.

Бізнесу реструктурувати кредит у державному банку набагато складніше, ніж у комерційному, адже вони ставлять більш жорсткі умови і строки. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив голова практики банківського та фінансового права Arzinger Олександр Плотніков.

Реструктуризація - це ефективний і розумний спосіб вирішення проблеми неповернення боргу. Завдяки їй позичальники можуть продовжувати свою роботу і розвивати бізнес, а банки зберігають клієнта та уникають збільшення портфелю проблемних активів

- вказує експерт.

За його словами, реструктурувати кредит можна на підставі відповідного закону або на основі загальних норм українського законодавства, без застосування спеціальної процедури. Однак, другий варіант застосовують лише комерційні банки, адже він простіший.

Своєю чергою, банки з часткою держави є менш гнучкими у підходах до реструктуризації боргу позичальників, що обумовлено їхнім особливим статусом. Тому вони більш активно користуються можливостями, наданими законом про фінансову реструктуризацію, який певною мірою захищає їх від можливих претензій з боку правоохоронних органів

- зазначив Плотніков.

Експерт наголосив, що основною умовою реструктуризації боргу є перспективність бізнесу позичальника і згода кредитора та боржника на таку реструктуризацію. Тобто кредитор повинен бути впевнений, що позичальник зможе виконувати свої зобов'язання в майбутньому.

"З економічної точки зору, сценарій з реструктуризацією є більш вигідним для кредитора, ніж звернення стягнення на майно позичальника та майнових поручителів (за наявності) або банкрутство. А боржник про цьому повинен мати бажання виконувати свої зобов'язання після реструктуризації боргу. У противному випадку реструктуризація не має сенсу", - додав він.

Додамо

Варто зазначити, що реструктуризація кредитів - це не панацея, а тимчасове рішення, яке дає змогу виграти час і стабілізувати фінансовий стан. Вона не усуває проблеми, але дає можливість пережити складні часи та уникнути катастрофічних наслідків.

Одними з представників українського бізнесу, хто у відповідь на фінансові труднощі вдався до реструктуризації кредиту, є власники БФК "Гулівер". Варто наголосити, що власники цього БФК мають кредит саме у державному банку – "Ощадбанк".

У цьому випадку реструктуризація боргу проводилася згідно із законом, який був розроблений за ініціативи МВФ і передбачав спеціальні запобіжники, щоб увесь процес відбувся без зловживань. Один з них – участь сторонніх незалежних експертів, тому у цьому кейсі були залучені компанії зі світовим ім'ям. Експерти запропонували понад 10 варіантів реструктуризації і, згідно з законом, був обраний такий, що зможе забезпечити максимальну економічну вигоду для залучених банків-кредиторів. Завдяки реструктуризації боргу та відновленню економічної активності БФК "Гулівер" вдалося стабілізувати фінансовий стан проєкту.

І, як наголошував кредитор – "Ощадбанк", власники БФК "Гулівер" чітко дотримувалися умов фінансової реструктуризації до початку повномасштабної війни. Тоді практично всі банки України надавали своїм клієнтам кредитні канікули, а далі відбувався поступовий процес відновлення платежів у рахунок обслуговування кредитів. З 2023 року власники "Гуліверу" повернулися до обслуговування боргу в межах угоди про реструктуризацію.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі