den-hidnosti-ta-svobody-vshanovuiemo-pamiat-heroiv-nebesnoi-sotni-uchasnykiv-dvokh-ukrainskykh-revoliutsii-suchasnosti

День Гідності та Свободи: вшановуємо пам’ять героїв Небесної сотні, учасників двох українських революцій сучасності

 • 4262 переглядiв

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає день Гідності та свободи. Подія присвячена початку Помаранчевої революції та Революції Гідності

Сьогодні, 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Подія була заснована указом президента у 2014 році на честь початку Помаранчевої Революції та Революції гідності, пише УНН.

Протест проти фальсифікацій і третій тур

21 листопада 2004 року відбувся другий тур президентських виборів. Вончі Центральна виборча комісія оголосила переможцем віктора януковича. На знак протесту проти масових фальсифікацій з ранку 22 листопада на Майдан Незалежності почали з’їжджатися люди з усієї України.

Помаранчева революція носила мирний характер. Протистояння з силовиками та кровопролиття тоді вдалося уникнути.

Третього грудня Верховний суд визнав результати виборів не дійсними та постановив провести повторне голосування.

26 грудня відбувся, так званий, третій тур, у якому переміг Віктор Ющенко.

У 2005 році 22 листопада було проголошено Днем Свободи. Свято у 2011 році відмінив янукович після своєї перемоги на президентських виборах.

Євромайдан, розгін студентів, Революція

21 листопада 2013 року, уряд, який тоді очолював микола азаров прийняв рішення про призупення процесу підготовки підписання угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною.

В центрі Києва виник стихійний Євромайдан. Прихильники євроінтеграції України почали проводити свої мирні акції в багатьох населених пунктах України.

29 листопада янукович у Вільнюсі  так і не поставив свій підпис під угодою про асоціацію. В ніч на 30 листопада правоохоронці силою, із застосуванням спецзасобів розігнали студентів на Майдані Незалежності. Це призвело до посилення протестів у центрі столиці.

Перша фаза Революції Гідності відбувалася відносно мирно, хоча 11 грудня відбулася спроба відтіснити протестувальників з Майдану Незалежності.

16 січня Верховна Рада прийняла, так звані, диктаторські закони. У центрі Києва відбувалися сутички між протестувальниками з правоохоронцями та "тітушками".

22 січня від куль снайперів загинули протестувальники Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Минуло року правоохоронці повідомили, що першою жертвою на Майдані був Юрій Вербицький.

Янукович та лідери опозиції періодично проводили переговори, диктаторські закони були скасовані, учасникам акцій протесту пропонувалася амністія.

Ввечері 18 лютого силовики знову пішли на штурм, що стало початком найкривавішої фази Революції Гідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справи Майдану: п’ять беркутівців, які розстрілювали людей на Інститутській, постануть перед судом

Найзапекліші вуличні бої відбувалися у центрі Києва 20 лютого. янукович за посередництва європейських міністрів домовилися, що силовики відходять в місця постійної дислокації, протестувальники протягом 24 годин здають зброю, призначаються дострокові президентські вибори.

Однак, люди на Майдані виступили проти таких домовленостей.  Янукович втік до Харкова, а потім до росії. Туди ж втекла і більша частина його оточення.

Небесна сотня – символ нескореності українського народу

Безпосередньо під час запеклих боїв з силовиками, від отриманих поранень, за загадкових обставин померло більше 100 активістів і протестувальників. Особи декількох загиблих так і не були встановлені.

Усіх загиблих під час Революції Гідності назвали Небесною сотнею.

Нагадаємо

В ДБР заявили, що справа Майдану налічує 1,8 тисяч томів, й насправді ця справа про рф.

Захар Подкидишев

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    21 листопада: Всесвітній день телебачення, День без музики

     • 7944 переглядiв