ukenru
chi-dopomagaye-chasnik-ta-kunzhutna-oliya-chi-mozhna-prati-masku-mifi-pro-koronavirusi

Чи допомагає часник та кунжутна олія, чи можна прати маску: міфи про коронавіруси

 • 85495 переглядiв

Розвінчуємо міфи

КИЇВ. 28 лютого. УНН. За час активного поширення коронавырусу по всьому світу, з'явилося багато інформації про те, як можна вберегти організм від інфекції. Однак не всій інформації можна довіряти. Всесвітня організація охорони здоров'я на своєму сайті розмістила пам'ятку, в якій розвінчує найпоширеніші міфи про коронавіруси. УНН підібрав найцікавіші з них.

Міф: новий коронавірус (2019 nCov) може передаватися через укуси комарів.

Факт: новий коронавірус не передається через укуси комарів, адже це респіраторний вірус, що головним чином передається повітряно-крапельним шляхом, тобто в результаті вдихання крапель, що виділяються з дихальних шляхів хворого, наприклад, при кашлі або чханні, а також крапель слини або виділень з носа. На даний момент інформація про можливість передачі вірусу 2019 nCoV через укуси комарів відсутня.

Міф: дитяча сеча є засобом профілактики нової коронавірусної інфекції (2019 nCoV).

Факт: дитяча сеча не є засобом профілактики нової коронавирусной інфекції, так як сеча не вбиває віруси або бактерії, незважаючи на те, що може містити вірусний або бактеріальний матеріал. Необхідно регулярно обробляти руки спиртовмісних засобом або мити їх водою з милом. Для обробки поверхонь використовуйте звичайні побутові дезінфікуючі засоби.

Міф: знищити новий коронавірус можна, перебуваючи на вулиці в холодну і сніжну погоду.

Факт: перебування на вулиці в холодну і сніжну погоду не допоможе знищити новий коронавірус, адже температура тіла здорової людини тримається в межах від 36,5° до 37° незалежно від температури навколишнього середовища або погоди. Тому немає ніяких підстав вважати, що перебування на вулиці в холодну погоду допомагає боротися з новою коронавірусною інфекцією або іншими хворобами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус зафіксовано в 46 країнах, України серед них немає - МОЗ

Міф: прийом кокаїну допомагає захиститися від нового коронавируса (2019 nCoV)

Факт: прийом кокаїну не допоможе захиститися від зараження новим коронавірусом і може бути небезпечним для здоров'я, так як є стимулюючим наркотиком, що викликає звикання.

Міф: новий коронавірус (2019 nCov) може передаватися через предмети, наприклад, монети або банкноти.

Факт: ризик зараження новим коронавірусів (2019 nCoV) в результаті дотику до предметів, включаючи монети, банкноти або банківські карти, є дуже низьким, так як вірус може зберігати життєздатність на поверхнях протягом кількох годин. Який-небудь предмет може бути заражений їм, якщо хвора людина чхне або покашляє на нього або доторкнеться до нього. За умови дотримання правил гігієни рук ризик зараження новим коронавірусів (2019 nCoV) в результаті дотику до предметів, включаючи монети, банкноти або банківські карти, є дуже низьким.

Міф: маски типу N95 можна повторно використовувати, прати і стерилізувати їх антисептиками для рук.

Факт: Повторне використання лицьових масок, включаючи медичні маски плісировані (плоскі) і маски N95, не допускається. Якщо ви перебували в тісному контакті з людиною, зараженою новим коронавірусів або іншою респіраторною інфекцією, лицьову поверхню маски слід вже вважати інфікованою.

Міф: ультрафіолетова лампа для дезінфекції (УФ-лампа) дозволяє знищити новий коронавірус.

Факт: УФ-лампи не слід використовувати для стерилізації рук або інших ділянок шкірного покриву, оскільки ультрафіолетове випромінювання може викликати еритему (роздратування) шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший випадок коронавірусу зафіксували в Африці на південь від Сахари

Міф: отримувати листи або посилки з Китаю - небезпечно.

Факт: безпечно. Отримуючи посилки з Китаю, ви не ризикуєте заразитися новим коронавірусів. Проведені раніше дослідження показали, що коронавіруси недовго зберігають життєздатність на предметах, таких як конверти або поштові посилки.

Міф: часник захищає від зараження новим коронавірусів.

Факт: часник - корисний для здоров'я продукт, що володіє певними антибактеріальними властивостями. Проте, в ході поточної спалаху не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження новим коронавірусів.

Міф: натирання шкіри кунжутним маслом захищає від зараження новим коронавірусом.

Факт: кунжутне масло не вбиває новий коронавірус. Знищити вірус 2019 nCoV можна при обробці поверхонь деякими хімічними дезінфікуючими речовинами. До прикладів таких речовин відносяться хлорне вапно/дезінфікуючі засоби на основі хлору, ефірні розчинники, 75% спирт, надоцтова кислота і хлороформ.
Проте, натиранням ними тіло або шкіру під носом навряд чи допоможе в боротьбі з вірусом. Обробляти шкіру цими хімічними речовинами може бути навіть небезпечно для здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість інфікованих коронавірусів в світі досягло 83 тисяч чоловік

Міф: новим коронавірусом можуть заразитися лише люди похилого віку.

Факт: заразитися новим коронавірусом (2019- nCoV) можуть представники всіх вікових категорій. Як видається, літні люди і люди, хворі певними захворюваннями (наприклад, астмою, діабетом, хворобами серця), схильні до підвищеного ризику розвитку важких форм коронавірусной інфекції.

Відкритим залишається питання, чи можна заразитися новим коронавірусів (2019 nCoV) від домашніх тварин. В даний час немає ніяких доказів того, що домашні тварини, наприклад, собаки або кішки, можуть бути переносниками нового коронавірусу.

Однак за останньою інформацією, проміжними тваринами-носіями коронавируса COVID-19 можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, які ще не ідентифіковані.

Українські Національні Новини

Здоров'я