ukenru
bucha-deyaki-rechi-zminila-zelenskiy-zayaviv-scho-bezpekoviy-dogovir-dlya-ukrayini-ne-peredbachaye-uchasti-rosiyi

Буча деякі речі змінила: Зеленський заявив, що безпековий договір для України не передбачає участі росії

 • 118259 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Україна працює над договором про гарантії безпеки, який не передбачає участі росії. Про це Глава держави Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю для загальнонаціонального телемарафону, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Гарантії безпеки. Це важливий документ, важливий договір. І важливо, щоб він був не папірцем, а реальністю, і допоміг нам у майбутньому (…) Сьогодні все дійшло до того, що цей договір передбачає коло держав-партнерів навколо України без росії. Гарантери безпеки без росії. Буча деякі речі змінила. Час змінює речі", – наголосив Глава держави.

Деталі

На сьогодні, за словами Зеленського, проект договору вже розроблено. Але окремі положення ще потребують узгодження, адже цей документ повинні ратифікувати усі парламенти країн-гарантів.

"Ми його (проект договору - ред.) уже розробили. Дещо комусь подобається, дещо не подобається. Ми як українці багато хочемо, а вони як європейці забагато скептичні. Але десь посередині ми знайдемо відповідь. Нам важливо, щоб цей документ ратифікували парламенти усіх країн-гарантів", - пояснив Зеленський.

Щодо можливого спілкування з президентом рф володимиром путіним, то Зеленський зауважив, що мета цього спілкування змінюється з часом та залежить багато в чому від того, чк росія проявить себе на окупованих територіях, а також з захисниками, евакуйованими з "Азовсталі".

"Що буде після того, коли ми це підпишемо, і який буде цей договір – ми подивимося, буде потім зустріч чи не буде, буде результат страшного Маріуполя, або ми зайдемо в Маріуполь, Волноваху, тощо і побачимо п'ять "Буч", не дай Боже… Може, й не буде після цього зустрічі. Як вони поводять себе з маріупольцями… " – наголосив Зеленський.

Зеленський також зауважив, що раніше вважав за можливе досягти успіхів дипломатичним шляхом, однак, зараз розуміє, що перемога буде здобута у бою, а вже потім остаточне вирішення питань буде достягнуте через дипломатію.

Доповнення

Після переговорів української та російської делегацій у Стамбулі про припинення війни в Україні, представники Києва заявили, що запропонували рф створити нову систему гарантій безпеки. Це має бути договір, який ратифікуватимуть парламенти країн, які підписали його, за словами очільника української делегації Давида Арахамії.

Як гарантів він називав тоді країни-члени Ради Безпеки ООН (Велику Британію, Китай, росію, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль). За його словами, дані гарантії тимчасово не працюватимуть в окупованому Криму і в непідконтрольних районах Донецької та Луганської областей.

Після цього Україна отримала, як вказували в ОП, "жахливо фантастичну" історію в Київській області, у Бучі, яка суттєво змінила переговорний фон.

Однак, робота, мабуть, не припинялася і наприкінці квітня стало відомо, що робочі юридичні підгрупи, які беруть участь у переговорах з росією, допрацьовують договір про гарантії безпеки для України щодо його відповідності міжнародному праву.

Українські Національні Новини

Політика