ukenru
brak-medikamentiv-i-poboyi-khvorikh-na-zhitomirschini-u-psikhonevrologichnomu-internati-viyavili-porushennya

Брак медикаментів і побої хворих: на Житомирщині у психоневрологічному інтернаті виявили порушення

 • 17689 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Під час повторного моніторингу у Радомишльському психоневрологічному інтернаті у Житомирській області були виявлені грубі порушення прав підопічних на медичну допомогу, а саме відсутність найнеобхідніших для лікування підопічних медикаментів та фізичне насилля. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Так, повторний моніторинговий візит до інтернату здійснили представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін та Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у північних областях Ігор Гурін спільно з моніторинговою групою НПМ (національного превентивного механізму - ред.).

Не зважаючи на те, що з часу попереднього візиту, у травні 2017 року, було усунуто частину недоліків, під час цього візиту - виявлено низку порушень.

"Водночас, виявлені грубі порушення прав підопічних на медичну допомогу. Установа має ліцензію на господарську діяльність з медичної практики, в ній працює на 0,5 ставки лікар-терапевт. Підопічними укладені декларації з сімейним лікарем. Попри це, жінки не отримують належних медичних послуг", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що у однієї хворої виявлено глибокий та обширний пролежень, що довго не лікувався та не оглядався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні найбільше порушують права пенсіонерів, журналістів та кримських татар - звіт Human Rights Watch.

"Також моніторингову групу шокувала відсутність найнеобхідніших для лікування підопічних медикаментів: нейролептиків, протисудомних, седативних препаратів", - повідомляють у Офісі Омбудсмена.

Також зазначається, що в установі не ведеться належна медична документація, а лікарі формально оглядають підопічних і не контролюють виконання своїх призначень, не здійснюється фіксація і повідомлення органам поліції про виявлені тілесні ушкодження, як того вимагає спільний наказ МВС України і МОЗ України від 06 липня 2016 року № 612/679.

"Під час приватного спілкування, підопічні скаржилися на застосування щодо них деякими молодшими медсестрами фізичного насильства. Проблемою є багаторічна неформальна ієрархія серед підопічних. Персонал використовує деяких підопічних для догляду і нагляду за іншими. Хоча в установі єдиний для всіх режим догляду, частині підопічних не дозволяється вдень знаходитися в житлових кімнатах", - повідомляють у звіті, додаючи, що підопічні змушені навіть лежати на підлозі.

Також жінок змушують роздягатися наголо в присутності інших під час переодягання та коротко стригтися. В інтернаті встановлено необґрунтовані обмеження користування душовими кімнатами: гігієнічні процедури 20 жінок мають встигнути здійснити за 40 хвилин.

Зазначається, що звіт за результатами візиту буде направлено керівництву Житомирської облдержадміністрації та установи.

Як раніше повідомлялося в УНН, у Плисківському психоневрологічному інтернаті призначили ревізію після того, як правозахисники та чиновники Вінницької ОДА застали підопічних голими та босоніж без доступу до туалету.

Українські Національні Новини

Суспільство