bolgarski-deputati-khochut-povernuti-pid-derzhavniy-kontrol-port-yakiy-orenduye-rosiyskiy-lukoyl

Болгарські депутати хочуть повернути під державний контроль порт, який орендує російський "лукойл"

 • 416673 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Співголови двох партій правлячої коаліції болгарського парламенту подали на розгляд рішення про повернення під контроль болгарської держави порту Розенець, який наразі "безпідставно" орендує російський "лукойл". На реалізацію проекту виділили тиждень, пише УНН з посиланням на Novinite.

Деталі

Коаліція "Ми продовжуємо зміни - демократична Болгарія" подала сьогодні вранці на розгляд Народних зборів проект рішення, згідно з яким порт Розенець повертається під контроль болгарської держави.

Зараз порт, розташований на південь від Бургаса, знаходиться під контролем другої за величиною російської нафтової компанії "лукойл". Концесію "лукойл-Болгарія" було безпідставно продовжено ще на 24 роки в жовтні минулого року тимчасовим урядом, призначеним президентом Руменом Радевим.

Проект та аргументи були представлені ЗМІ сьогодні рано вранці співголовами двох партій коаліції Кирилом Пєтковим та Атанасом Атанасовим.

Цитата

"Сьогодні вранці ми подаємо пропозицію про повернення контролю болгарської держави над портом Розенець. Наша пропозиція припинить концесію порту Розенець, яка була безпідставно продовжена тимчасовим урядом на 24 роки. Ми вважаємо, що контроль над цим портом є ключовим для болгарської держави і, в принципі, всі ключові інфраструктури повинні бути під контролем Болгарії. Особливо ті, що розташовані вздовж кордону. Ви знаєте, в минулому завжди були сумніви щодо контролю над цим портом. Наша стратегічна мета - увійти до Шенгенської зони, і це великий, чіткий крок у цьому напрямку", - заявив Кирил Петков у кулуарах парламенту.

Він також додав, що Міністерство транспорту вчора повідомило депутатам, про свою готовність управляти портом.

"Не буде жодних проблем з його експлуатацією. Замість концесійних платежів буде дохід від експлуатації порту, але повністю під болгарським контролем", - зазначив він.

За його словами, цей крок також відповідає регламенту ЄС щодо санкцій проти росії через війну. А також є чіткою заявою Болгарії, що Шенген є національною метою.

"Що відтепер болгарські ключові об'єкти не будуть передаватися безпідставно і продовжуватися з незрозумілими цілями, і що це підхід, який цей уряд і цей парламент підтримає", - підсумував політик. 

Його колега Атанас Атанасов був ще більш відвертим. 

"Ми роками говорили про те, що болгарська держава повинна відновити контроль над портом Розенець, і тепер, коли росія оголосила Болгарію ворожою країною у війні, яку вона веде в Україні, ми вживаємо заходів, щоб обмежити можливості для росії використовувати болгарську інфраструктуру, яка буде постачати кошти до росії. Це головна мета того, що ми робимо, тому що у нас є дані, і це загальновідомо, що, серед іншого, оскільки болгарська держава не має контролю над цим портом, через нього проходить контрабанда, тобто велика частина або певна частина нафти, яка імпортується, не декларується болгарській державі, і доходи, які отримують концесіонери, йдуть на підтримку росії у війні".

Лідери двох сторін передбачили в проекті тижневий термін для його реалізації. Відтоді "Лукойл" продовжить користуватися ним на платній основі, а не як концесіонер, підтвердив Пєтков.

"Ми даємо собі короткий термін, тому що вважаємо, що Міністерство транспорту має всі можливості для управління цим портом, і немає сенсу зволікати. Як тільки ми приймемо це стратегічне рішення, воно буде реалізовано", - запевнив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський "Лукойл" у Болгарії оштрафували на 100 млн євро за зловживання домінуючим становищем

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У ПАР заявили, що путін не поїде на саміт БРІКС

     • 340752 переглядiв