ukenru
boguslayev-organizuvav-spam-ataku-na-sudi-schob-zirvati-zbori-aktsioneriv-motor-sich-31-sichnya

Богуслаєв організував спам-атаку на суди, щоб зірвати збори акціонерів "Мотор Січ" 31 січня

 • 20403 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. За п'ять днів до проведення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ "Мотор Січ" Господарський суд Запорізької області заспамили позовами-клонами, які покликані заблокувати проведення зборів акціонерів. Серед заявників - діючі керівники "Мотор Січ", її підрозділів і навіть родичі членів "команди Богуслаєва", який за підтримки Служби безпеки України, прокуратури, Антимонопольного комітету і судів вже близько п'яти років не допускає до управління компанією її акціонерів, зберігаючи повний контроль над заводом після продажу його контрольного пакета групі китайських інвесторів, передає УНН.

За один день 26 січня 2021 року, між суддями обласного запорізького госпсуду були розподілені сім ідентичних позовів від представників менеджменту ексвласника "Мотор Січ". Кожен з позовів супроводжується заявою про вжиття заходів забезпечення, а в якості третіх сторін в позовах вказані компанії Skyrizon Aircraft Holdings і МС-4 - які протягом майже п'яти років є власниками контрольного пакета акцій компанії, але не можуть отримати доступу до управління нею.

Наприклад, один з позовів подано Федором Мірошниченком - з архіву заводської газети "Мотор Січ" можна дізнатися, що за станом на 2009 рік він є старшим майстром дільниці цеху заводу. Інший позивач - якась Коцюба Олена Вікторівна - очевидно, пов'язана з Коцюбою Віктором Юрійовичем, чинним Членом наглядової ради з "команди Богуслаєва". Петро Сисоєнко - начальник цеху № 8 на "Мотор Січ" - також ініціював позов до акціонерів компанії Skyrizon Aircraft Holdings і МС-4, і вимагає застосування заходів забезпечення. Ще один позивач - Лілія Леміш - співробітник заводу з таким ім'ям фігурувала в публікаціях про культурні заходи в заводському Будинку культури "Мотор Січ". Також в переліку авторів позовів до нових акціонерів знаходимо ім'я Поливяний Олександр Миколайович - це діючий Голова ревізійної комісії "Мотор Січ", заступник начальника фінансово-економічного управління, також людина з команди Богуслаєва.

Діючі керівники ПАТ "Мотор Січ" і органів корпоративного управління компанією, як відомо, втратили свої повноваження відповідно до закону та статуту компанії близько року тому - у березні 2020 року. Проте, саме вони допомагають В'ячеславу Богуслаєву контролювати діяльність компанії, а зараз протидіють переходу "Мотор Січ" під управління нових акціонерів.

Андрій Семидідько, виконавчий директор Антирейдерського союзу підприємців України, заявив, що протиправні дії Богуслаєва проти нових акціонерів "Мотор Січ" - одне з найгучніших рейдерських захоплень останніх років, і найбільш грубе порушення прав акціонерів за всю історію України.

Судовий спам - винахід останніх років в корпоративних конфліктах. Відомий запорізький адвокат і правозахисник Станіслав Гришин зазначає, що дії представників нелегітимного менеджменту "Мотор Січ" - не що інше, як "продати завод інвесторам і 5 років не віддавати їм ключі від заводу. Позови, ініційовані близьким оточенням Богуслаєва, покликані зірвати призначені на 31 січня позачергові збори акціонерів, а суддів запорізького госпсуду намагаються втягнути в схему рейдерського захоплення "Мотор Січ" на сторону Богуслаєва.

Адвокат висловив надію, що судді Госпсуду Запорізької області проявлять честь і не підуть на відверте порушення закону. Паралельно з цим, громадська організація "Всеукраїнське бюро люстрації і протидії корупції" відкрито звернулася до глави Господарського суду Запорізької області Михайла Мірошниченка. Громадські діячі закликали суд "негайно організувати загальні збори суддів Господарського суду Запорізької області, звернутися до Вищої Ради Правосуддя з повідомленням про втручання в здійснення правосуддя з метою винесення неправосудного рішення". Громадські діячі вважають важливим дати акціонерам можливість виявити свою волю - провести загальні збори акціонерів і проголосувати з питань порядку денного. А після зборів, якщо будуть порушені права акціонерів - суд зможе на законних підставах скасувати рішення зборів.

В іншому випадку судді стануть співучасниками злочинної рейдерської схеми Богуслаєва по захопленню "Мотор Січ". Згодом це загрожує всім фігурантам і співучасникам кримінальним переслідуванням за збитки, завдані законним власникам акцій заводу і Україні - китайські акціонери "Мотор Січ" звернулися до міжнародного арбітражу, де вимагають компенсувати їх збитки в розмірі 3,5 млрд дол.

Крім цього, організаторам і учасникам схеми рейдерського захоплення "Мотор Січ" можуть загрожувати персональні санкції. Раніше Китай ввів їх щодо ексдержсекретаря США Марка Помпео і Джона Болтона, радника з нацбезпеки експрезидента США Трампа, - їх дії сприяли блокуванню доступу китайських інвесторів до управління ПАТ "Мотор Січ". Цим ексчиновникам поряд з іншими американськими політичними діячами та їх близькими родичами заборонений в'їзд на територію КНР, Гонконгу і Макао. Крім цього, фігурантам санкційних списків КНР і пов'язаним з ними особам, компаніям і організаціям заборонено вести справи з Китаєм, китайськими компаніями і громадянами.

Законодавство КНР також дозволяє китайським компаніям звертатися до судів у себе на батьківщині і вимагати компенсації збитку, нанесеного протиправними діями представників будь-якої з країн світу. Фактично, мова може йти про міжнародне переслідування і блокування активів для забезпечення позовів про компенсації.

Українські Національні Новини

Економіка