blyzko-700-tys-ukraintsiv-vyide-za-kordon-za-dva-roky-nbu

Близько 700 тис. українців виїде за кордон за два роки - НБУ

 • 12466 переглядiв

Національний банк України очікує подальший відплив мігрантів за кордон у 2024-2025 роках. Прогнозується, що чисте повернення мігрантів в Україну почнеться лише у 2026 році та буде поступовим.

Згідно з даними Національного банку України, у 2024-2025 роках очікується подальший відплив мігрантів за кордон. Про це повідомляється у новому Інфляційному звіті НБУ, пише УНН.

Деталі

"У 2024-2025 роках очікується подальший відплив мігрантів за кордон (близько 400 та 300 тис. осіб відповідно). Це припущення погіршено порівняно з квітневим", - пише НБУ.

Інфляційний звіт передбачає, що значні руйнування української енергетичної системи, які супроводжуються тривалими відключеннями електроенергії, підвищують ризики для опалювального сезону. Окрім побутових незручностей, часті відключення негативно впливають на виробничі процеси, що знижує економічну активність і попит на робочу силу, додатково стимулюючи міграцію. Повільна нормалізація економічних умов через високі безпекові ризики також сприятиме міграції.

"Очікується, що чисте повернення мігрантів в Україну почнеться у 2026 році та буде поступовим (близько 400 тис. осіб), оскільки через довгу тривалість перебування за кордоном адаптація на новому місці зросте, а умови в Україні, у тому числі через перебої з енергопостачанням, будуть складнішими, ніж передбачалося раніше", - зазначає Нацбанк.

Регулятор запевняє, що кількість ВПО залишатиметься значною, оскільки багато з них, за опитуваннями, не мають куди повертатися через значні руйнування. Переважають негативні ризики ще більшого відтоку мігрантів за кордон та їхнього пізнішого повернення.

Вагомими факторами можуть стати законодавчі рішення урядів країн-реципієнтів щодо глибшої інтеграції українських мігрантів і їхніх дітей в освітні системи цих країн, що підвищить схильність до об'єднання родин за кордоном. Це негативно впливатиме на пропозицію робочої сили, споживчий попит та стримуватиме зростання ВВП.

"Значні зміни в структурі економіки та збільшення потреб у кваліфікованій робочій силі призводитимуть до подальшого посилення диспропорцій на ринку праці, що стимулюватиме зростання зарплат вище за зростання продуктивності в окремих секторах. Проте швидка відбудова житла, інфраструктури та збільшення кількості робочих місць завдяки пожвавленню економіки можуть зумовити активніше повернення мігрантів", - додали в НБУ.

Нагадаємо

Випускники українських навчальних закладів, які наразі перебувають в Україні або за кордоном, можуть отримати документи про освіту через уповноважених представників за нотаріально посвідченою довіреністю, без необхідності їхати до навчального закладу.

Популярні

Новини по темі

Близько 700 тис. українців виїде за кордон за два роки - НБУ

 • 12466 переглядiв

Вступників на бакалаврат в Україні поменшало на третину

 • 9298 переглядiв

430 дітей українських біженців забрали за кордоном

 • 10800 переглядiв