ukenru
blizkiy-skhid-nagrivayetsya-vdvichi-shvidshe-nizh-reshta-svitu

Близький Схід нагрівається вдвічі швидше, ніж решта світу

 • 219414 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. Температура на Близькому Сході та в східному Середземномор’ї зростає майже вдвічі швидше, ніж у решті світу, що принесе небезпеку для здоров’я та благополуччя приблизно 400 мільйонів людей, які проживають у регіоні – йдеться у дослідженні, яке оприлюднив The Washington Post, повідомляє УНН.

Деталі

До кінця століття у таких країнах, як Єгипет, Греція та Саудівська Аравія, потеплішає приблизно на 5 градусів Цельсія. Таке стрімке зростання температур спричинить триваліші хвилі аномальної спеки, сильну посуху та часті піщані бурі від пляжів Лівану до пустель Ірану.

Зміни також вплинуть на рослинність і ресурси прісної води, підвищуючи ризик збройних конфліктів, йдеться у звіті Review of Geophysics. 

Автори дослідження, включно із вченими Кіпрського інституту дослідження клімату і атмосфери та Інституту хімії Макса Планка (Німеччина), звинуватили зростаючі викиди парникових газів у суттєвому підвищенні температури в регіоні. За їх словами, посушливі ландшафти та низький рівень водонасичення регіону збільшують його вразливість до зміни клімату.

За словами Георгіоса Зіттіса, одного з авторів звіту, Близький Схід став «домінуючим випромінювачем» парникових газів у всьому світі, обігнавши як Європейський Союз, так і Індію.

«В ЄС ми спостерігаємо тенденцію до зниження викидів, але це не стосується Близького Сходу», — сказав Зіттіс. Він додав, що більшість країн регіону взяли на себе зобов’язання Паризької кліматичної угоди 2015 року, яка має на меті обмежити глобальне потепління у цьому столітті до 1,5 градуса за Цельсієм.

У звіті підкреслюється нагальна необхідність «декарбонізації» енергетичного та транспортного секторів на Близькому Сході та більш широке використання відновлюваних джерел енергії, навіть якщо економіки кількох країн регіону, таких як Катар і Саудівська Аравія, значною мірою покладаються на видобуток «викопного» палива.

Дослідники виявили, що літо в регіоні стало більш сухим і що екстремальні опади та дощі випадали рідше, але вищої інтенсивності. Спека обмежить діяльність на свіжому повітрі та вплине на основні середземноморські культури, такі як оливки, пшеницю та ячмінь.

Попит на прісну воду зростатиме, оскільки населення також зростатиме та створить додаткове навантаження на ресурси, йдеться у звіті. За словами Зіттіса, в регіоні, ймовірно, спостерігатиметься збільшення міграції із сільської місцевості у міста, і між країнами.

У південному Іраку, де за останні три десятиліття температура зросла на 1,8 градуси за Цельсієм, сім’ї продали своє майно та переїхали до таких міських центрів, як Басра, найбільшого міста регіону.

Нагадаємо

Європа стикнулася із найсильнішою посухою за 500 років, що викликало масштабні лісові пожежі та знизило врожайність зернових.

Українські Національні Новини

Новини Світу