bilsha-polovyna-ukraintsiv-ne-vvazhaiut-sebe-yevropeitsiamy

Більше ніж половина українців не вважають себе європейцями

 • 91258 переглядiв

Згідно з дослідженням Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, більше половини українців не відчувають сильної приналежності до європейської спільноти, хоча молодші та більш освічені люди, як правило, більше ідентифікують себе як європейці.

Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва презентував дослідження, яке показало, що більшість українців (53%) відчувають малу приналежність до Європейського співтовариства. Опитування показало, що відчуття європейської ідентичності зростає серед молодших людей, пише УНН.

Соціологічне дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва показало, що 53% українців все ще не відчувають себе частиною європейської спільноти або відчувають себе такою в обмеженій мірі. З іншого боку, 40% респондентів зазначили, що відчувають себе європейцями до певної міри.

Це свідчить про те, що інтеграція України в європейську спільноту ще не завершена, багато хто не сприймає європейську культуру та цінності як свої. Відчуття себе європейцем вище серед молодших осіб, вищеосвічених, більш заможних громадян, а також серед мешканців західних регіонів України

- йдеться у досліджені.

Європейський Союз для багатьох асоціюється з свободою подорожей, вищою якістю життя, економічним процвітанням та соціальною захищеністю. 49% респондентів асоціюють ЄС з можливістю вільного пересування, навчання та працевлаштування, а 44% — з покращенням якості життя для майбутніх поколінь.

Також 39% пов'язують ЄС з економічним процвітанням, і 35% — з соціальною захищеністю.Попри позитивне ставлення до ЄС, українці висловлюють обережність щодо поділу суверенітету. 48% опитаних висловилися проти того, щоб зовнішня політика України визначалася органами ЄС. Щодо оборонної політики, 45,6% також не підтримують її визначення на рівні ЄС.

У порівнянні з іншими міжнародними інституціями, ЄС має найвищий рівень довіри серед українців, з 60% респондентів, які йому довіряють. Це суттєво вище, ніж рівень довіри до влади США (37%) та значно вище, ніж до власної національної влади (31%).

Ці дані підкреслюють складність процесу інтеграції України в європейську спільноту та необхідність подальшого розвитку відносин на фоні загальноєвропейських амбіцій та викликів

- пишуть у досліджені.

Нагадаємо

Згідно з останнім опитуванням Eurobarometer від Європарламенту, троє з чотирьох громадян ЄС (74%) схвалюють підтримку ЄС України після вторгнення росії, включаючи 33%, які "повністю схвалюють" та 41%, які "деякою мірою схвалюють".

Популярні

Новини по темі

Потужний вибух пролунав у Херсоні: що відомо

 • 27253 переглядiв

Команда МВФ розпочинає роботу у Києві: про що говоритимуть

 • 55072 переглядiв