ukenru
belhiiskyi-ministr-zaklykaie-yes-znaity-vsi-mozhlyvi-rishennia-dlia-vymoh-fermeriv

Бельгійський міністр закликав ЄС знайти всі можливі рішення для вимог фермерів

 • 27857 переглядiв

Бельгійський міністр сільського господарства Давид Кларінваль повідомив про прогрес у задоволенні вимог розгніваних європейських фермерів, але заявив, що ЄС повинен продовжувати шукати всі можливі рішення, щоб заспокоїти їхню стурбованість такими проблемами, як високі ціни на сировинні товари, екстремальні погодні умови і низькі доходи від сільського господарства.

Міністр сільського господарства Бельгії Девід Кларінваль відзвітував у вівторок 26 березня про прогрес у задоволенні вимог розгніваних європейських фермерів, але додав, що ЄС має продовжувати шукати всіх можливі рішення, щоб заспокоїти тривоги сільгоспвиробників. Слова  міністра Бельгії цитує Reuters, передає УНН.

"Я вважаю справедливим сказати, що наші сьогоднішні дебати показали, що наша робота щодо потреб сільськогосподарського сектора досягла значного прогресу, але все ще не завершена. Це також те, що вказали країни-члени. Ось чому ми запрошуємо (ЄС) ) Комісія продовжувати шукати всі можливі рішення".

– сказав Кларінваль.

Деталі

Девід Кларінваль, міністр сільського господарства Бельгії, яка головує в ЄС протягом півроку, заявив, що робота над цим питанням "не закінчена" після зустрічі міністрів сільського господарства 27 членів блоку в Брюсселі у вівторок.

Попередня угода є збалансованою основою, над якою ми працюємо. (Бельгійське постійне головування) (ЄС) веде консультації з державами-членами та іншими інституційними учасниками, щоб спробувати знайти прийнятний компроміс. Я не нговорю, що ми не мали наміру його змінювати, я просто сказав, що це основа дискусій, і завтра, на COREPER (Комітет постійних представників), пункти будуть обговорюватися, і весь час дискусії та консультації з стани та інституції тривають. Тому цілком можливо, що все ще можуть бути зміни".

– додав Кларінваль.

Члени ЄС шукають компромісу, як надати Україні ще один рік продовження безмитного доступу до своїх ринків, і в той же час заспокоїти фермерів, які місяцями протестували проти екологічних правил ЄС і дешевого імпорту.

Протест у Лондоні: фермери на тракторах приїхали до парламенту26.03.24, 18:18 • [views_0]

Зокрема, Франція та Польща наполягають на посиленні обмежень на імпорт харчових продуктів з України, щоб запобігти тому, що вони назвали дестабілізацією сільськогосподарських ринків ЄС і подальшим розладом обурених фермерів.

Європейська комісія запропонувала призупинити мита на українську сільськогосподарську продукцію на наступний рік до червня 2025 року з новим "аварійним гальмом" для птиці, яєць і цукру, що призведе до тарифів, якщо імпорт перевищить середні рівні 2022 і 2023 років. Овес, кукурудза, з тих пір до списку додано крупу та мед.

Звичайно, необхідно буде продовжувати уважно стежити за проблемами в конкретних сільськогосподарських секторах. Я особливо думаю про високі ціни на сировину, а також про екстремальні погодні умови та слабкі доходи від сільського господарства. Тоді важливо працювати коротко- та довго- термінові заходи, спрямовані на просування моделі сталого виробництва, яка дозволяє європейським продовольчим системам краще витримувати кризові ситуації".

– запропонував міністр Бельгії.

Виступаючи на прес-конференції, комісар ЄС з питань сільського господарства Януш Войцеховський наголосив на важливості державної допомоги для фермерів, які відчувають на собі наслідки війни в Україні.

На жаль, наші фермери програли від цієї лібералізації торгівлі з Україною. І механізмів державної допомоги, у нас недостатньо кризового резерву в Спільній аграрній політиці. Ми використовуємо кризовий резерв для підтримки фермерів, які постраждали від наслідків війни в Україні, але цього недостатньо, і державна допомога є абсолютно необхідною. Звичайно, у довгостроковій перспективі це не є хорошим рішенням, тому що воно може створити нерівність на ринку, але в цих незвичайних обставинах це абсолютно необхідно".

– заявив Януш Войцеховський.