ukenru
asu-do-2025-roku-kilkist-svinogospodarstv-v-ukrayini-mozhe-skorotitisya-do-tisyachi

АСУ: до 2025 року кількість свиногосподарств в Україні може скоротитися до тисячі

 • 15262 переглядiв

КИЇВ. 30 липня. УНН. В Україні поменшало промислових виробників свинини. Про це повідомляє асоціація "Свинарі України", передає УНН.

"Якщо на 1 січня 2015-го 3,7 млн свиней утримували 2,7 тис. сільськогосподарських підприємств, то на початку 2019 року число операторів скоротилося на тисячу, а кількість утримуваного поголів’я — на 0,34 млн гол.

Цю тезу підтверджують і статистичні дані: щороку кількість сільськогосподарських підприємств, що утримують свиней, меншає на 200–500", - йдеться у повідомленні.

Експерти очікують, що відповідна тенденція триватиме і надалі.

"Так, враховуючи динаміку останніх семи років експерти АСУ прогнозують, що до 2025-го чисельність свиногосподарств може скоротитися до тисячі", - прогнозують в асоціації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АЧС знову зафіксували у чотирьох регіонах України

З іншого боку, в АСУ переконані, що такі структурні зміни не можна назвати негативними.

"Ті виробники свинини, які адаптувались до нових умов роботи поступово займають нішу, яка звільнилась. Якщо на початку 2015-го у господарствах з поголів’ям понад 5 тис. голів утримували 67% промислового поголів’я, то на початку 2019-го на таких підприємствах було сконцентровано майже ¾ промислових свиней", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, за даними Асоціації тваринників України, за два-три роки свинарство в Україні може бути знищене. Зокрема, через поширення африканської чуми свиней (АЧС) в Україні, масові невиплати компенсацій господарствам, постраждалим від хвороби та недостатній контроль з боку Держпродспоживслужби, кажуть в АТУ.

Українські Національні Новини

Економіка