12-i-paket-sanktsii-proty-rf-peredbachaie-zaboronu-rosiiskykh-almaziv-ale-novykh-zakhodiv-shchodo-hazu-ne-bude-politico

12-й пакет санкцій проти рф передбачає заборону російських алмазів, але нових заходів щодо газу не буде – POLITICO

 • 24791 переглядiв

12-й пакет санкцій ЄС проти росії включає заборону на російські алмази, але не передбачає запровадження нових обмежень на російський скраплений природний газ. Незважаючи на заходи, що мають бути спрямовані на запобігання обходу санкцій, економічні інтереси та опозиція з боку Угорщини можуть стримувати більш істотну загрозу для кремля.

Брюссель допрацьовує новий пакет санкцій проти рф, - рішення Євросоюз має узгодити вже у грудні. Передбачається обмеження на торгівлю російським дорогоцінним камінням та перешкоджання обходу санкцій через треті країни. Втім, згідно з інформацією видання POLITICO, не буде нових заходів щодо російського зрідженого природного газу, а також, поки не досягли успіху спроби знизити максимальну ціну на нафту, передає УНН.

Деталі

12-й пакет санкцій для рф Євросоюз може погодити вже наступного місяця. У новому санкційному списку опинилися більше ніж сотні юридичних та фізичних осіб з рф, також відомо, що Єврокомісія схвалила пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазів.

Разом з тим, згідно з останніми проектами документів, до яких мало доступ видання POLITICO, не передбачається нових заходів, спрямованих проти російського скрапленого природного газу. Також вказується, що існуючі пропозиції не стають на заваді глобальному продажу палива, виробленого з російської нафти третіми країнами, а вигідним угодам москви щодо атомної енергетики поки мало що заважає.  Переговори щодо зниження максимальної ціну на нафту, як пише видання, начебто зайшли в глухий кут кілька тижнів тому.

Ще один негативний фактор – узгодження санкційного пакету усіма членами ЄС. Про намір блокувати це рішення ЄС заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, який на своїй фейсбук-сторінці написав, що перш ніж погоджувати 12-й пакет, потрібно проаналізувати ефективність попередніх одинадцяти. Інші деякі учасники переговорів побоюються, що більш рішучі кроки зашкодять європейській промисловості та споживачам.

Найбільшою спробою останнього пакету санкцій скоротити продажі російської нафти є заходи, спрямовані на посилення боротьби з ухилянням від існуючої верхньої межі ціни в 60 доларів за барель. Про цей крок країни "Групи семи" погодилися минулого року разом з ЄС та Австралією. Це також ставить вимоги до покупців, які мають довести, що вони не купують російську нафту за ціною, вищою за верхню межу, а потім приховують додаткові витрати у вигляді страхових або транспортних платежів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боррель сподівається на завершення 12-го пакету санкцій ЄС проти рф у грудні

З іншої сторони, промисловість Туреччини, Китаю та Індії веде бурхливу торгівлю, купуючи російську нафту і переробляючи її в бензин, дизельне паливо, авіаційне паливо та інші продукти, що, як виявляється, можна продавати до Європи без обмежень. Раніше Україна закликала Брюссель і Лондон припинити цю практику.

Країни ЄС також продовжують імпортувати значні обсяги російського скрапленого природного газу, - поки ця практика не демонструє жодних ознак припинення. На тлі цього, в рф оголосили про плани потроїти видобуток газу, незважаючи на західні санкції та політику щодо зміни клімату.

Неназваний дипломат ЄС повідомив POLITICO, що серед офіційних осіб, які розробляють нові санкції, є загальне розуміння того, що "єдине, на що ви можете ввести санкції, це газ і СПГ, [але] є країни-члени, які ніколи на це не погодяться".

Довідка

Раніше у листопаді, адміністрація Байдена опублікувала нові санкції, спрямовані проти великого проекту СПГ-2 у російській Арктиці. Нові заходи означають, що будь-яка компанія залучена до СПГ-2 може бути внесена в чорний список США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пропонованому пакеті санкцій ЄС є заходи проти російського виробництва ракет і дронів, Україна очікує їх ухвалення - Кулеба

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Повноваження ФГВФО мають бути переглянуті – юрист

     • 213736 переглядiв

    Відновити світло на Одещині заважають дерева - ДТЕК

     • 26875 переглядiв