1-serpnia-mizhnarodnyi-den-hrudnoho-vyhodovuvannia-vsesvitnii-den-borotby-iz-rakom-lehen-medovyi-spas

1 серпня: Міжнародний день грудного вигодовування, Всесвітній день боротьби із раком легень, Медовий Спас

 • 56455 переглядiв

Аби популяризувати грудне вигодовування та довести його переваги перед сумішами у 1990 році ЮНІСЕФ прийняла Декларацію про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

Сьогодні, першого серпня, у багатьох країнах відбуваються заходи з нагоди Міжнародного дня грудного вигодовування та лактації, пише УНН.

Подія виникла за ініціативи Всесвітнього альянсу підтримки грудного вигодування, і вперше була відзначена у 1992 році.

Після появи технології виробництва сухого молока поступово все більшої популярності набули суміші дитячого харчування. Натомість, все менше мам віддавали перевагу грудному вигодовуванню немовлят.

Аби популяризувати грудне вигодовування та довести його переваги перед сумішами у 1990 році ЮНІСЕФ прийняла Декларацію про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

З того часу, 1 серпня починається Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, до якого щороку приєднуються люди з більш ніж 150 країн світу. У цей тиждень проводяться різноманітні заходи, спрямовані на популяризацію годування немовлят.

Сьогоднішня подія на противагу Міжнародному дню грудного вигодовування -Міжнародний день "Чайлдфрі".

Основу руху "Чайлдфрі" складають жінки, які свідомо не хочуть мати дітей. Іони вважають, що вагітність та пологи можуть негативно впливати на здоров’я жінок. Виховання дітей заважає їх кар’єрному зростанню, можливості вести своє повноцінне життя.

Активісти руху апелюють також до страху передачі дітям спадкових хвороб та перенаселеності планети. Також вони переконують, що не пропагують свій стиль життя, але хочуть, щоб до їхнього вибору ставилися з повагою

Першого серпня стартує Міжнародний тиждень собак-поводирів.

Згадки про собак, які супроводжували незрячих людей, є у творах та хроніках ще до нашої ери. Перші школи з професійного навчання собак-поводирів з’явилися після Першої світової війни у Німеччині. Тоді виникла необхідність супроводжувати велику кількість ветеранів, які втратили зір під час бойових дій.

Також сьогодні можна долучитися до Універсального дня народження безпритульних тварин.

Подія була започаткована у 1992 році з метою є привернення уваги до проблем тварин, які опинилися на вулиці через безвідповідальність, невігластво або жорстокість людей.

Цього року саме на перше серпня припадає День екологічного боргу.

Подія виникла за ініціативи Глобальної мережі екологічного сліду, і вперше була відзначена у 1987 році.

Згідно досліджень представників мережі, у 1961 році людство використало лише 30% ресурсів, які Земля здатна відтворити за рік. А вже у 1971 році людство використало більше 100% таких ресурсів, і з якогось моменту, як зазначають дослідники, почало жити у борг.

Відповідно, День екологічного боргу не має сталої дати. Представники Глобальної мережі екологічного сліду вираховують його на основі спеціального календаря екоборгу, який демонструє, як швидко кожна країна використовує природні багатства Землі. День, коли показник використаних ресурсів сягає 100% і стає Днем екологічного боргу, адже з наступного дня людство опиняється в боргу перед Землею.

Ще першого серпня у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби із раком легень.

Рак легень є однією з найпідступніших хвороб, адже на ранніх стадіях його основні симптоми досить часто не проявляються. Близько 70% відсотків пацієнтів дізнаються про свій діагноз на ІІІ-ІV стадії, коли більшість методів лікування вже є малоефективними.

За статистикою, у світі рак легень посідає перше місце серед причин смертності від онкологічних захворювань. За даними ВООЗ, щороку від раку легень помирає близько двох мільйонів людей.

За новоюліанським церковним календарем сьогодні Медовий Спас та початок Успенського посту, який завершиться напередодні свята Успіння пресвятої Богородиці.

За християнською традицією сьогоднішній день пов’язаний з винесенням чесних древ животворчого Хреста Господнього. У VІІІ-ІХ століттях саме у середині серпня у Константинополі почали посилюватися епідемії, які забирали життя багатьох людей.

Якось священики взяли залишки Хреста, на якому був розп'ятий Ісус, і обійшли з ними все місто, а потім освятили водойми. І сталося диво - після купання в освяченій воді люди почали одужувати.

У пасічників саме у середині серпня починався збір меду. Перший мед обов’язково треба було освяти у церкві.

Також перше серпня – це день пам'яті семи мучеників Маккавеїв - Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркелла, а також їхньої матері Соломії та вчителя їхнього Єлеазара.

За переказом, у ІІ столітті до нашої ери тодішній правитель Іудеї вирішив відродити язичництво. Єлезар, Соломія та її сини рішуче виступили проти цього. За це їх жорстко вбили. Синів стратили на очах у матері.

Іменини першого серпня святкують Макар, Тимофій, Антон, Федір, Софія.

Популярні

Новини по темі

Організатор терактів 11 вересня визнав себе винним

 • 22734 переглядiв

108 обстрілів на Сумщині: поранено місцевого жителя

 • 44932 переглядiв