ukenru
zrostannya-zarplati-ukrayintsiv-zmenshilo-oberti

Зростання зарплати українців зменшило оберти

 • 18497 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Реальна зарплата в травні порівняно з квітнем зменшилася на 1,6%, а проти травня 2020 року – зросла на 16,8%. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Держстатистики.

Деталі

Розмір середньої заробітної плати у травні зменшився до 13 499 грн.

Так, порівняно з квітнем розмір середньої номінальної заробітної плати зменшився на 0,3%, або на 44 грн. У річному вимірі (проти травня минулого року) зафіксовано зростання на 28,1%, тоді як місяцем раніше було 29,8%.

При цьому на 1 червня сума заборгованості з виплати зарплати становила 3,35 млрд грн, зменшившись за місяць на 6,1%. Так, на початок червня цього року основна частка суми заборгованості припадала на промисловість (74,8%), професійну, наукову та технічну діяльність (8,2%). При цьому більше половини боргу утворено в Донецькій (20,4%), Харківській (14,7%), Дніпропетровській (12,3%) областях та місті Києві (13,8%).

Додамо, дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Зауважимо, реальна заробітна плата характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін споживчих цін на товари і послуги та рівня податків й обов’язкових платежів.

Доповнення

За найновішими даними Держстату, у січні-квітні 2021 року розмір середньомісячної номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (із кількістю працюючих 10 осіб і більше) становив 13 013 грн і порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшився на 19,8%.

До видів економічної діяльності з найвищим рівнем оплати праці належали працівники професійної, наукової та технічної діяльності, фінансових та страхових установ, авіаційного транспорту, сфери інформацій та телекомунікацій; серед промислових видів діяльності – підприємств із виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення, добування кам’яного та бурого вугілля, із постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, із виробництва основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, де заробітна плата перевищила середній показник по економіці в 1,4–1,9 раза.

Найнижчий рівень оплати праці спостерігався на підприємствах тимчасового розміщування й організації харчування, поштової та кур’єрської діяльності, текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, функціювання бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури, де заробітна плата не перевищувала 72% від середнього рівня по економіці.

Українські Національні Новини

Економіка