"Більшість відпочиваючих починають їхати на море в 20-х числах червня. На сьогодні, всі готелі готуються до прийому. Пару тижнів тому ми інспектували готелі, які готуються до сезону, вони були незаповнені гостями, зараз була інформація про порожні пляжі. Поки що збитки не дуже великі, особливо в тих готелях, які починають працювати трохи пізніше. Хтось каже про цифри мільярд - півтора мільярда доларів, але я не знаю, як це обчислено і не зрозуміло про які об'єкти йдеться - це готелі, ресторани, які недопрацьовували в карантин, чи є ці числа чисто туристичними втратами чи ні", - розповів він.
Крім цього, експерт додає, що на даний момент робити висновок про збитки курортних готелів рано.
"Коли готелі заповняться до сезону, то тоді можна буде робити висновок про збитки. Зараз до прийому відпочиваючих готуються південні регіони: Затока, Коблево, курорти на Азовському морі. Окремий регіон - це Карпати, які менш сезонні, туди їдуть люди більш тривалий період. Є ще виїзди в цікаві місця на короткий час, такі як Львів, Кам'янець-Подільський. Вони в карантин не працювали", - зазначає Рудич.
Також Президент Української асоціації туристичних агентств додає, що на сьогодні попит не настільки великий, щоб стимулювати зростання цін.
"Ціни будуть співмірні з торішніми, всі відслідковують попит. Не зовсім зрозуміло, яким він буде. Ціни, скоріше, не зміняться, але якщо всеж підскочать, то це буде виключно ситуативно в зв'язку зі збільшенням попиту. Зараз попит не настільки великий, щоб стимулювати зростання цін", - акцентує увагу він.
Експерт зазначає, що у зв'язку пандемією діятимуть протоколи роботи готелів.
"Є протоколи роботи готелів, вони прописуються і є приблизно однаковими у всьому світі. Так, раніше дозволялося заповнення 25%, потім 50%, зараз вже прийнято 100%. Повинен бути окремий вхід для потенційно хворих, окрема робота офіціантів і правила харчування", - підсумовує Рудін.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після зняття карантинних заходів в Україні передбачається зростання внутрішнього туризму. Через попиту вартість може вирости непропорційно якості.