zoloto-vydobute-v-afrytsi-prynosyt-kremliu-miliardy-ta-vplyvaie-na-viinu-rf-v-ukraini

Золото, видобуте в Африці, приносить кремлю мільярди та впливає на війну рф в Україні

 • 31388 переглядiв

російські найманці в Африці, які фінансуються за рахунок видобутку та "відмивання" росією на міжнародних ринках африканського золота, також забезпечують потік мільярдів на війни, які веде кремль. Все це відбувається незважаючи на суворі санкції, повідомляє звіт The Blood Gold.

Золото, видобуте в африканських країнах і відмите на міжнародних ринках, принесло російській державі мільярди доларів для ведення війни. Про це йдеться у звіті незалежної експертної групи The Blood Gold, який був опублікований в грудні 2023 року, передає УНН.

Деталі

Хоча росія перебуває під жорсткими санкціями з боку західних держав за вторгнення в Україну, але "золото, видобуте в африканських країнах і відмите на міжнародних ринках" продовжує приносити мільярди доларів російській державі, у якої є критично важливі потреби для ведення війни.

Згідно з висновками аналітичного центру The Blood Gold під керівництвом Джессіки Берлін виявлено, що метод фінансування військових найманців Кремля має залежність від африканської країни, де діють найманці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: російське керівництво відправляє в бій поранених та з ампутованими кінцівками військових - британська розвідка

Ось як дослідники описують цей спосіб фінансування:

У Малі близько 1000 російських найманців, які перебувають у країні для боротьби з угрупованнями джихадистів і захисту правлячої військової хунти, отримують від місцевих військових 10,8 мільйона доларів на місяць готівкою. Такі дані наводить видання RFI з посиланням на спецслужби США. Дохід хунти залежить від невеликої кількості міжнародних гірничодобувних компаній. Серед них канадська компанія Barrick Gold, головний платник податків країни, лише за перше півріччя 2023 року виплатила владі Бамако 206 мільйонів доларів США.

У Центральноафриканській Республіці (ЦАР) група "Вагнер" отримала ексклюзивні права на розробку найбільшої в країні шахти Ндіма. Річний обсяг видобутку золота на цій копальні оцінюється в 290 мільйонів доларів.

У Судані група "Вагнер" контролює великий золотопереробний завод, купуючи та експортуючи необроблене золото. Попри численні докази масштабної торгівлі, яку вже понад десять років ведуть пов'язані з Кремлем структури, зовнішньоторговельна статистика Судану свідчить, що офіційний експорт золота до росії дорівнює нулю. Однак дані Центрального банку Судану, отримані CNN, свідчать про те, що країна втратила щонайменше 32,7 тонни золота у 2021 році. Основним джерелом цього дефіциту є контрабанда золота, яку здійснює ПВК "Вагнер".

Прибутковий бізнес російських найманців в Африці "підживлює військову машину росії", а також призводить до дестабілізації регіону і підриває західний вплив у цих країнах, вказують дослідники аналітичного центру The Blood Gold.

Цей процес прямо й побічно сприяє збільшенню кількості біженців, які просять притулку в Європі

- йдеться у висновках The Blood Gold.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада ЄС ухвалила 12-й пакет санкцій проти росії

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    В міноборони рф заявили про ранкову атаку дронами

     • 117930 переглядiв