ukenru
zeleni-metalurgi-pinchuka-vidibrali-groshi-u-virobnikiv-zelenoyi-elektroenergiyi-zavdyaki-slugam-narodu

"Зелені металурги" Пінчука відібрали гроші у виробників "зеленої" електроенергії завдяки "слугам народу"

 • 28090 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Майже два місяці пройшло з тих пір, як ВР затвердила законом довгоочікуваний меморандум між урядом та інвесторами "зеленої" електроенергії. Цей закон запускав цілий механізм регулювання сфери, коли з одного боку споживачі отримували зниження "зелених" тарифів, а з іншого - держава гарантувала нарешті почати розрахунки із виробниками "зеленої" електроенергії. Про те, як сфера функціонує в нових умовах - УНН розповів глава правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

Він зазначив, що укладений Міненерго меморандум з інвесторами "зеленої" електроенергії, що згодом став законом - однозначно зіграв позитивну роль. Уже в серпні держава вчасно розрахувалася із виробниками "зеленої" електроенергії, чого не було в останні 8 місяців, а українці заощадили 600 млн грн.

Однак ситуація, насправді, не така вже й позитивна. У період проходження закону в Раді окремі депутати внесли у його текст свої лобістські правки, які спотворили закон і, як наслідок, не дали повноцінно врегулювати питання, як це було спочатку задумано, продовжив Конеченков.

До таких правок, наприклад, відноситься придумане нардепами поняття "зелена металургія", таким чином відібравши гроші, необхідні для розрахунків із виробниками "зеленої" електроенергії.

Пролобіював їх "слуга народу" Дмитро Кисилевський, колишній співробітник Віктора Пінчука і зробив він це на користь сталеплавних заводів того ж Пінчука.

"Я так розумію, що це була окрема домовленість між Пінчуком і окремими депутатами, щоб проголосувати за закон, ввівши в нього положення "зеленої металургії", - зазначив Конеченков.

УНН уже писав про цю ситуацію, вказуючи, що державні пільги завдяки ексспівробітнику Пінчука отримали обрані сталеплавні заводи, які тепер звільнені від платежів на користь держави, зокрема "Укренерго". До таких відносяться "Дніпросталь", "Електросталь", "АзовЕлектроСталь", а також "Дніпроспецсталь". В АМКУ проблему проігнорували, а в НАЗК відповіли, що цей конфлікт інтересів якось перевірять

Конеченков продовжив, що крім "впливу Пінчука" на закон, відзначився вкотре і глава профільного комітету ВР Андрій Герус.

"Пан Герус "поліпшив" закон для сонячної енергетики і зменшив можливість повного розрахунку як передбачав меморандум, який ми підписували", - підкреслив він.

Ще одна проблема, за словами Конеченкова полягає у тому, що збитковий "Укренерго", повинен взяти кредит, щоб розрахуватися по своїх боргах. Однак, з огляду на ситуацію, що склалася, банки можуть йому відмовити. До того ж, депутати провалили законопроект №3960 "Про внесення змін до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо розширення напрямків надання держгарантій". Цим законопроектом передбачалося надання, у тому числі, і держгарантій "Укренерго" для погашення боргів перед "зеленими".

"Ось ці три проблеми не дають повноцінно врегулювати питання, як це було передбачено меморандумом і початковим законопроектом", - зазначив Конеченков.

Нагадаємо, главі енергетичного комітету ВР Андрію Герусу часто дорікають у негативному впливі на енергетику України. У минулому році своїми правками до законодавства він відкрив імпорт електроенергії в Україну з Російської Федерації та Білорусі, що спричинило за собою вимушений простій українських шахт, які стали незатребуваними. Повернути на роботу гірників Міненерго змогло тільки до літа.

За даними Міненерго, в Україні зараз спостерігається профіцит виробництва електроенергії, тому зайва імпортна електроенергія відразу б'є по вітчизняним генераціям.

Українські Національні Новини

Політика