zbitki-dovkillyu-cherez-udari-rf-viyavili-pislya-obstezhennya-55-viyskovikh-obyektiv-uzhe-ponad-305-mlrd-grn-minoboroni

Збитки довкіллю через удари рф виявили після обстеження 55 військових об'єктів, уже понад 305 млрд грн - Міноборони

 • 195235 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. Фактично агресія росії може вважатись першим у цьому столітті випадком екоциду під час війни. Наразі масштаб всієї шкоди виміряти неможливо, однак збитки довкіллю зафіксовано після обстеження 55 військових об'єктів, вони перевищили 305 млрд грн. Про це під час брифінгу у четвер розповів начальник Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля, пише УНН.

Деталі

Міністерство оборони спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України відпрацювали спільний наказ уряду, аби визначити масштаби екологічних збитків від російської агресії в 2022-2023 роках. Від початку повномасштабного вторгнення були проведені огляди та обстежено 55 військових об’єктів, на яких зафіксовано нанесення шкоди довкіллю.

Цитата

"З метою визначення масштабів екологічних збитків в 2022-2023 роках були проведені огляди та обстежено 55 військових об'єктів, на яких зафіксовані випадки фактичного завдання шкоди довкіллю. Розрахунок збитків, завданих довкіллю на об'єктах системи Міноборони здійснюється на основі затверджених методик... На це час, загальна сума збитків, завданих довкіллю, становить понад 305 млрд грн", - сказав Берегуля.

Із них:

  • засмічення ґрунтів відходами від руйнування інфраструктури - більше ніж 300 млрд грн;
  • забруднення ґрунтів нафтопродуктами на іншими небезпечними хімічними речовинами - близько 700 млн грн;
  • неорганізовані викиди забруднюючих речовин в атмосферу і повітря - близько 4 млрд грн;
  • збитки, завдані лісам - близько 7 млн грн.

На сьогодні Головне управлінням протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки продовжує збирати інформацію про факти завданої шкоди довкіллю через ракетно-бомбові удари рф на об'єктах системи Міноборони. "Тому заявлені показники збитків, нанесених довкіллю, не є остаточними, вони будуть продовжуватись, поки росія не припинить свою політику збройного терору", - заявив Берегуля.

Він додав, що до очищення довкілля від відходів після бойових дій також належить процес розмінування зон введення бойових дій та замінованих територій, метою якого є відновлення екологічної обстановки та запобігання виникненню небезпеки для здоровʼя людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада удосконалила процедуру оцінки впливу на довкілля

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі