zberezhennia-kulturnoi-spadshchyny-v-umovakh-viiny-v-mkhp-rozpovily-pro-realizovani-proiekty

Збереження культурної спадщини в умовах війни: в МХП розповіли про реалізовані проєкти

 • 10412 переглядiв

Благодійний фонд "МХП-Громаді" реалізує проєкти з підтримки української культури. Серед них - "Кіно заради Перемоги!", реконструкція музеїв, відновлення бібліотек та привернення уваги до культурних об'єктів.

Благодійний фонд "МХП-Громаді" та компанія МХП підтримує запит на українську культуру шляхом допомоги громадам в збереженні культурних цінностей. Про проєкти, реалізовані БФ та компанією, розповів директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності компанії МХП Павло Мороз у ході панельної дискусії "Культурна дипломатія: шляхи розвитку" на фестивалі Bouquet Kyiv Stage 2024, передає УНН.

Деталі

Зокрема, він розповів, як започаткували проєкт "Кіно заради Перемоги!".

В якийсь момент стало очевидно, що ця війна надовго. А ще більш очевидно було, що ми її не програємо. Ми зв’язалися із нашим партнером – головою Асоціації "Дивись українське!" Андрієм Різолем, і наш проєкт "Кіно просто неба" трансформувався в проєкт "Кіно заради Перемоги!"

- уточнив він.

"В якийсь момент стало очевидно, що ця війна надовго. А ще більш очевидно було, що ми її не програємо. Ми зв’язалися із нашим партнером – головою Асоціації "Дивись українське!" Андрієм Різолем, і наш проєкт "Кіно просто неба" трансформувався в проєкт "Кіно заради Перемоги!", - уточнив він.

Крім того, "МХП-Громаді" взяв під опіку українські музеї. Так, серед іншого, БФ реконструював центральний вхід до Національного музею народної архітектури та побуту України. Попередній був збудований ще в 70-х роках минулого століття. Новий вхід розробили з урахуванням ландшафтних особливостей музею та туристичних запитів відвідувачів з України й світу.

Минулого року "МХП-Громаді" започаткував проєкт з відновлення 5 музеїв. Завдяки цьому проєкту пʼять локальних музеїв - Трипільської культури, видатних українців Василя Стуса, Василя Симоненка, Миколи Леонтовича та В'ячеслава Чорновола - оновили вхідні групи, експонати та придбали необхідну техніку для залучення туристів.

акі прізвища, як Стус, Симоненко, Леонтович, Шевченко – це ті прізвища, на які ми звернули увагу навіть не в контексті національних музеїв, а в контексті локальних історій. Мова про місця, де живуть їх нащадки, де залишилася пам’ять про цих людей. Ми прийшли туди і запропонували допомогу. І ця історія почала набирати популярність. Нащадки і спадкоємці цих людей, які проживають у Вінницькій, Черкаській, Київській областях, вони вже хочуть і формують з нами плани, як просувати цю історію в контексті української держави, і заглядають в міжнародний контекст. Тож ми зараз підсвічуємо історію для європейців, для США. Адже у кожного є своя історія, і кожного зачепила ця війна

 - каже він.

Також Мороз розповів про важливий для "МХП-Громаді" проєкт з відновлення бібліотеки у деокупованому селі на Київщині. Мова про Рудницьке. У 2022 році населений пункт окупували російські військові. Спалили місцеву школу, обстріляли низку інших об’єктів інфраструктури, знищили та пошкодили приватні будинки місцевих мешканців. Пошкодили й приміщення місцевого клубу, в якому розташовувалася бібліотека. У самій бібліотеці вибили двері, топтали книги з українською символікою.

Торік завдяки благодійникам у клубі вдалося створити творчий простір для дітей з Рудницького. Наступним етапом стало відновлення бібліотеки. Відновити бібліотеку вдалося в межах грантового конкурсу "Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях", який адмініструється ІСАР "ЄДНАННЯ" за підтримки Фонду "Партнерство за сильну Україну", що фінансується країнами-партнерами у співпраці з Фондом "МХП-Громаді". У приміщенні повністю зробили ремонт (стін, стелі, підлоги), закупили нові меблі та частину книг.

Крім бібліотеки, в селі була знищена школа. І надії на те, що знайдеться фінансування на її відновлення, не було. Ми привернули увагу до проблеми медійно: розповідали і розкривали проблематику відсутності школи. Ця інформація регулярно була в медіа й стала каталізатором того, що держава виділила кошти на відновлення школи. І саме у цьому полягає сила культурних проєктів, які ми почали втілювати з кінця 2022 року: ми привернули медійно увагу, а держава надала фінансування

- розповів Мороз.

Довідка

"МХП–Громаді" – український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія – комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У МОЗ оголосили повний склад Ради з відновлення "Охматдиту"

     • 10439 переглядiв