zaversheno-rozsliduvannia-spravy-dubnevycha-pro-rozkradannia-hazu-na-21-mlrd-hrn

Завершено розслідування справи Дубневича про розкрадання газу на 2,1 млрд грн

 • 14105 переглядiв

САП завершила досудове розслідування щодо нардепа Ярослава Дубневича, якого підозрюють в організації розкрадання газу на 2,1 млрд грн та відмиванні коштів через офшорні компанії.

Завершено досудове розслідування у справі нардепа Ярослава Дубневича, якого підозрюють в організації розкрадання газу на 2,1 млрд грн. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура, передає УНН.

Деталі

12 серпня 2024 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно народного депутата України Ярослава Дубневича, який підозрюється в організації заволодіння природним газом на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку.

Розслідування встановило, що протягом 2013–2017 років він, залучивши ще 5 осіб, організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,155 млрд грн.

Уточнюється, що під його контролем підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Проте одержаний газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ не постачали населенню, а використали в господарській діяльності для виробництва електрики, яку надалі реалізували ДП "Енергоринок" за тарифом, визначеним на підставі собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

Внаслідок описаних дій із заволодіння природним газом прибутковість виробництва електрики Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 130%.

Водночас протягом 2013–2018 років народний депутат України організував легалізацію (відмивання) частини вказаних коштів шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів у так званій офшорній зоні, їх змішування, маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у сфері сонячної енергетики

- йдеться у повідомленні САП.

Нагадаємо

10 жовтня 2023 року Дубневичу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України. 13 листопада 2023 року ВАКС заочно арештував Дубневича.

Обвинувальні акти стосовно п’яти учасників злочину направлено до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" та "Новояворівська ТЕЦ" накладено арешт.

Дубневич також є обвинуваченим у незаконному заволодінні 93 млн грн коштів ПАТ "Укрзалізниці". 02.11.2023 колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про оголошення його в міжнародний розшук. 

Корупція в Держспецзв’язку на понад 62 млн грн: у НАБУ та САП заявили про завершення розслідування12.07.24, 18:24

Популярні

Новини по темі