ukenru
zavdannya-natsionalizuvati-privatbank-v-gontreva-otrimala-zverkhu-zhurnalist

Завдання націоналізувати "ПриватБанк" В.Гонтрева отримала "зверху" - журналіст

 • 11166 переглядiв

КИЇВ. 30 червня. УНН. Націоналізація "ПриватБанку" була завданням, яку голові НБУ Валерії Гонтаревій поставили в вищих владних кабінетах. Про це повідомив журналіст Олександр Дубинський в Facebook. передає УНН.

За словами О.Дубинського, телефон К.Рожкової, в якому знайшли листування, був вилучений під час обшуку у справі банку "Михайлівський". З неї випливає, що В.Гонтарева отримала завдання "забрати банк".

"Націоналізація банку - перехід його від приватних власників в руки держави - була завданням, яке голові НБУ поставили в вищих владних кабінетах. І для виконання цього завдання застосовувалися заходи у вигляді жорстких умов отримання і повернення рефінансування, а також створювався негативний інформаційний фон для створення паніки серед клієнтів: досить згадати інтерв'ю Рожкової і Гонтаревої про можливу націоналізацію або наради з 10 найбільших банків із зазначенням у відпустку співробітників не відправляти в зв'язку з можливою націоналізацією "ПриватБанку" (за 2 тижні до націоналізації)", - пише журналіст.

О.Дубинський підкреслює, що не дивлячись на заяви чиновників Нацбанку про проблеми з ліквідністю, банк до переходу контролю, виконував всі клієнтські платіжні доручення, а ключовим "споживачем" ліквідності "Привату" був сам Нацбанк, який тільки за використання рефінансування отримав від банку близько 13 млрд гривень.

Нагадаємо, Нацбанк ліквідував 90 банків, на які разом припадало близько третини активів банківської системи до кризи. З цих 90 банків незаконно ліквідованими визнано вже 13 банків: "Союз", "Преміум", "Капітал", "Укрінбанк" "Київська Русь", "Східно-промисловий банк", "КСГ банк", "ТК Кредит", "банк Велес", "Радикал банк", "Фінансова ініціатива", "Хрещатик", "Михайлівський".

У судовому рішенні про незаконну ліквідацію банку "Михайлівський" йдеться про те, що Нацбанк виніс передчасної і необгрунтованою постанову про віднесення цього банку до категорії неплатоспроможних. Крім того, в суді спростовано доводи Нацбанку про те, що керівництво банку "Михайлівський" здійснювало незаконні фінансові операції.

Як раніше повідомляв голова Нацбанку В.Гонтарева намагалася змусити суди виносити рішення на свою користь. У своєму листі на ім'я голови Верховного суду вона зазначила, що суди повинні узагальнити практику і виносити рішення на користь Нацбанку.

У той же час, НАБУ розслідує проти НБУ та Фонду гарантування вкладів кримінальне провадження за фактом організації незаконних схем із заволодіння активами ліквідованих банків.

Незаконну діяльність Фонду гарантування вкладів фізосіб розслідує також Генеральна прокуратура України. 7 червня ГПУ затримала уповноважена особа Фонду гарантування вкладів (ліквідатора банків) на хабарі в 5 млн доларів США. Ліквідатора підозрюють в організації злочинної схеми вимагання та отримання хабарів від керівників банку, в яких введено тимчасові адміністрації.

Раніше ЗМІ писали про декларації уповноважених осіб і самого директора Фонду гарантування вкладів. Так, ліквідатор банку "Михайлівський" Волков задекларував 1 млн доларів готівки, директор-розпорядник Фонду К.Ворушілін задекларував 2 млн грн зарплати, автомобілі MASERATI, RANGE ROVER, MERCEDES-BENZ, 200 тис. доларів і 70 тис. євро готівки.

Українські Національні Новини

Політика