zakhid-obhovoriuie-mozhlyvist-vykorystannia-zamorozhenykh-aktyviv-rosiiskoho-tsentrobanku-the-financial-times

Захід обговорює можливість використання заморожених активів російського центробанку - The Financial Times

 • 109850 переглядiв

Члени Групи Семи обговорюють використання 300 мільярдів доларів заморожених російських активів для допомоги Україні, що також загрожує юридичними та фінансовими ризиками. США пропонують розподілити ці кошти через міжнародні інституції, тоді як юридичні експерти застерігають від прецеденту, який цей крок може створити.

Союзники по G7 шукають способи використання заморожених коштів рф. Дискусія на цю тему набула популярності в останні тижні, на тлі опору, який поки спостерігається у США з приводу політичного схвалення нових пакетів фінансування для України.

Про це повідомляє УНН із посиланням на Financial Times.  

Контекст

Захід активізує обговорення варіантів фінансової допомоги Україні, враховуючи використання заморожених активів російського центрального банку. Розглядається можливість використання російських активів, які зараз заморожені в європейській фінансовій системі.

Як повідомляє FT, останніми тижнями чиновники G7 активізували переговори про розблокування частини заморожених російських державних активів на суму близько 300 мільярдів доларів США. Втім юридичні експерти попереджають, що подібний крок може спровокувати різкий відхід від звичайної практики, а це у свою чергу несе юридичні та економічні ризики, що викликає значні суперечки серед союзників. Уряди країн G7 побоюються, що радикальний крок призведе до того, що іноземні інвестори в доларові та євро активи втечуть.

Місце знаходження заморожених активів

У Європі основна частина активів — близько 191 мільярда євро — зберігається в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Бельгії. Друга за величиною сума, у приблизно 19 мільярдів євро, заморожена у Франції. Інші авуари набагато менші, а Німеччина володіє приблизно 210 мільйонами євро, пише FT.

Позиція США

Вашингтон ніколи публічно не підтримував арешт, але в останні тижні США активізувалися, стверджуючи в комітетах G7, що є спосіб вилучити активи "відповідно до міжнародного права".

Члени G7 та інші особливо постраждалі держави можуть заарештувати російські державні активи як контрзахід" проти війни Росії в Україні, "щоб переконати Росію припинити свою агресію

- цитує FT дискусійний документ комітетів G7.

Представники США припустили, що конфісковані активи можуть бути виділені Україні траншами, наприклад, через Світовий банк або Європейський банк реконструкції та розвитку. Це подано як "аванс" на компенсацію Україні, яку росія зрештою повинна буде виплатити згідно з міжнародним правом за свою агресію.

Юридичні перепони

Ідея конфіскації російських суверенних активів юридично обтяжена. Активи центрального банку захищені міжнародним звичаєвим правом; дії, які, здається, ставлять під сумнів цей принцип, матимуть серйозні наслідки для фінансової системи.

Інгрід Брунк, професор міжнародного права Школи права Вандербільта, стверджує, що контрзаходи мають бути методом, який підштовхне протиправну державу до виконання своїх зобов’язань.

Багатьом країнам було завдано шкоди багатьма речами, які порушують міжнародне право, не припускаючи, що ми вилучаємо резерви іноземної валюти. Це найбільш священні види активів у світовій фінансовій сфері система

коментує Брунк.

Противники радикальних кроків щодо російських активів стурбовані, що подібний прецедент  зашкодить міжнародному порядку, заснованому на правилах, і підірве довіру, яку країни виявляють, коли розміщують резерви в інших країнах.

Це буцімто натякне таким країнам, як Китай чи Саудівська Аравія, що суверенні активи, збережені в євро чи доларах, не завжди можуть бути безпечними

Доповнення

Тим часом акціонери Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили збільшення капіталу на чотири мільярди євро, що дозволить подвоїти кредитування України. ЄБРР вже є найбільшим інституційним кредитором для корпоративного сектора України, надавши близько 3,7 мільярда євро з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому минулого року.

Але, як вказується, позики від ЄБРР, акціонерами якого є країни ЄС, Велика Британія та США, не заповнять дірку, яка утвориться в українському бюджеті, якщо виплати з США та ЄС не відбудуться.

Нагадаємо

G7 обговорює використання заморожених російських активів для підтримки України, оскільки традиційні канали допомоги стикаються з проблемами в США та Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: путін заявив, що росія не відмовиться від своїх цілей у війні проти України

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    У центрі петербурга обрушилася багатоповерхівка

     • 24605 переглядiв

    Вечірня атака рф на Херсон: в МВА показали наслідки

     • 33489 переглядiв