za-try-dni-liudy-prynesly-dvi-tonny-kormu-yak-zhyve-prytulok-dlia-tvaryn-best-friends-shcho-buv-zruinovanyi-vorozhym-obstrilom

За три дні люди принесли дві тонни корму: як живе притулок для тварин "Best Friends", що був зруйнований ворожим обстрілом

 • 12327 переглядiв

Зруйнований російськими обстрілами притулок "Best Friends" відновлюється та приймає тварин з усієї України. Зооволонтери закликають до допомоги та розповідають про можливості взяти тварину з притулку.

Зооволонтери живуть заради тварин. Та допомогу, яку вони надають, вдається реалізовувати на межі їх можливостей. Проте українці не забувають про братів наших менших. Про приклади такої допомоги, а також про те, як зараз живе притулок "Best Friends", що був практично вщент зруйнований російськими обстрілами в ефірі національного телемарафону розповіла співзасновниця притулку, заступник головного редактора ІА УНН Анастасія Дайнод.

У березні 2022 року притулок для тварин "Best Friends", що розташований у Київський області неподалік Макарова – у селі Фасова, був зруйнований ворожим авіаударом.

"У притулку тоді загинуло 260 котів і більше сотні собак. Весь притулок згорів. На щастя, люди, працівники притулку, вижили. Але багато тварин згоріло. Притулок був зруйнований вщент", - розповіла Анастасія. 

Наразі притулок частково відновлений та продовжує розширюватись. Там мешкає 900 собак та 350 котів. За словами Анастасії, притулок приймає тварин з усієї України.

"Дуже багато історій, коли військові дзвонять і кажуть - ми тут в дуже поганих умовах, біля нас є собака чи кіт, будь-ласка, допоможіть. І серце розвивається. Наші захисники в цей момент думають не лише за себе", - каже зооволонтерка.

Приймав, тоді вже частково відновлений притулок, і тварин, що постраждали від підриву Каховської ГЕС. Анастасія Дайнод розповіла, що тоді люди по "пачці-дві" за три дні передали до притулку дві тонни кормів для хвостиків.

"Ось такі українці круті", - каже волонтерка. Але допомога потрібна постійно.

"Зооволонтери існують для тварин, вони на межі своїх можливостей, майже всі волонтери закладають свої гроші", - розповіла співзасновниця притулку "Best Friends". Вона також констатувала, що притулки переповнені. І на сьогодні притулок "Best Friends" докладає максимум зусиль для розширення, аби була можливість прихистити більшу кількість чотирилапих, які цього потребують.

Зокрема, у притулку зводяться вольєри для собак – лише один такий вольєр коштує 66 тисяч гривень. А загалом утримання притулку сягає 17 тисяч доларів на місяць. Інформацію про потреби притулку та реквізити для допомоги можна знайти на сторінці "Best Friends".

Окрім фінансової допомоги ви можете, наприклад, відвідати притулок та вигуляти тваринку. Ті тварини, до яких допускають відвідувачів, вакциновані та пройшли адаптацію.

"Якщо ви хочете – ви можете приїжджати і просто вигулювати. У нас притулок біля лісу – можете навіть у ліс з ними сходити. І до нас приїздять родини з дітками, і цілий день проводять. А діток ми допускаємо у вольєр до цуциків. Таку пухнасту терапію ви теж можете отримати", - каже зооволонтерка.

Якщо ж ви розмірковуєте взяти тварину з притулку, то пам’ятайте – це відповідальність, але і величезне щастя.

На ефір Анастасія Дайнод завітала з двома своїми домашніми улюбленцями – песиком Бро та рудим котиком Сімбою. Як каже зооволонтерка – обоє "випускники" притулку "Best Friends".

"Ось Бро – прекрасна чудова собака, справжній друг. Йому 5 років. Сімбочці тільки рік. Вони живуть у мене і я принесла показати їх вам, бо я знаю, що багато людей бояться брати тварин. Ви боїтеся, що вони можуть виявитися з поганим настроєм, що можуть бути погано адаптовані, що у них можуть вилізти супутні хвороби. На жаль, це так, але гляньте скільки класних випадків, коли ви берете собаку – а вона виявляється найкращим другом і вашою опорою в такі, в прямому сенсі, темні часи в нашій країні", - вважає зооволонтерка.

Своїм прикладом вона демонструє, що порода та родословні – не головне для любові та радості. А ще, що навіть тваринка, якій завдали багато болю та страждань, може дарувати любов та радість.

"Він (кіт Сімба – ред.) був побитий людьми, в нього був розламаний таз, його знайшли волонтери нашого притулку, він потрапив у клініку, а далі я його побачила і забрала додому. Хвостик у нього ампутований, чим він нагадує зараз дуже породистого котика. Як бачите на прикладі котика з притулку – не треба боятися тварин з вулиці, не треба боятися брати тварин з притулків", - каже Анастасія, демонструючи активного та лагідного руденького котика.

Волонтерка каже, що можна обрати тварину, наприклад на сторінці притулку в Інстаграм та звернутися до адміністрації. Та доведеться відповісти на низку запитань, які продемонструють ваші наміри та рівень відповідальності, яку ви готові нести за тварину. Всі хвостики у притулку проходять медичний огляд та відповідну їх віку та особливостям ветеринарну обробку.   

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі