za-pershe-pivrichchia-vvp-ukrainy-zroslo-41percent-minekonomiky

За перше півріччя ВВП України зросло 4,1% – Мінекономіки

 • 19225 переглядiв

У червні 2024 року ВВП України зріс на 1,1% у річному вимірі, що сприяло загальному зростанню ВВП у першому півріччі 2024 року на 4,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року, незважаючи на такі виклики, як відключення електроенергії через дефіцит енергоносіїв.

У червні 2024 року ВВП України збільшився на 1,1% в порівнянні з червнем попереднього року. Загалом, за перші шість місяців року, зростання ВВП оцінено в 4,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляють у Мінекономіки, пише УНН.

За даними Мінекономіки, основною причиною уповільнення економічного зростання стали перебої з електропостачанням через його дефіцит. Проте, попри ці фактори, процес економічного відновлення триває.

Протягом червня економіка функціонувала в складних умовах відключень електроенергії, що послабляло економічну активність як підприємств, так і споживачів. Проте, завдяки високому рівню адаптивності до складних умов і досвіду реагування на такі виклики, українська економіка продовжила зростання. Серед факторів, які цьому сприяли, також є високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збору врожаю озимих культур.До позитивних чинників, які впливали на економічне зростання можна віднести і стабільну роботу Українського морського коридору та можливості окремих підприємств забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту

– каже Перша Віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За словами Свириденко, економічне зростання в першій половині 2024 року склало 4,1%, що відповідає оновленому прогнозу уряду, який передбачає зростання реального ВВП на рівні 3,5% за весь рік. Вона також зазначила, що дефіцит кваліфікованих кадрів негативно впливає на бізнес-очікування.

Протягом червня спостерігалася позитивна динаміка у внутрішній торгівлі, будівництві та сільському господарстві.

Важливими чинниками росту у будівельній галузі стали державне фінансування відновлення критичної інфраструктури, капітальне будівництво та ремонт доріг. У сільському господарстві вагомий внесок у зростання зробили погодні умови, що дозволили раніше розпочати збирання врожаю та збільшити обсяги продукції.

Стабільний попит і державна підтримка стимулювали позитивні тенденції у тваринництві, хоча виробництво яєць зазнало удару через збільшення витрат на резервне живлення.

Проте, Свириденко підкреслила, що безпекові ризики та пошкодження енергетичної інфраструктури залишаються нерозв'язаними проблемами, які можуть уповільнити відновлення виробничої активності. Логістичні виклики та складна ситуація на ринку праці також продовжують впливати на економічний стан країни.

Нагадаємо

Експерти вважають, що тіньова економіка в Україні завжди була великою, дехто її оцінює навіть у 60% ВВП. Невелику частку в ній займає, зокрема, "сірий" експорт зернових.

Ірина Колеснік

Економіка

Популярні

Новини по темі

За перше півріччя ВВП України зросло 4,1% – Мінекономіки

 • 19225 переглядiв

Сезон лептоспірозу: в МОЗ розповіли, як захиститися

 • 15338 переглядiв

В окупованому Криму пролунали вибухи - ЗМІ

 • 25798 переглядiв

У Маріуполі гучно: є влучання в аеропорту - Андрющенко

 • 25592 переглядiв