z-remontom-i-na-nyzhnikh-poverkhakh-ekspert-rozpoviv-yaki-kvartyry-i-de-korystuiutsia-naibilshym-popytom

З ремонтом і на нижніх поверхах. Експерт розповів які квартири і де користуються найбільшим попитом

 • 55220 переглядiв

Українці охочіше купують однокімнатні відремонтовані квартири на нижніх поверхах на вторинному ринку житла за ціною близько $60 000, оскільки кількість угод скоротилася на 30-50% порівняно з минулим літом через побоювання інвестувати в нове будівництво на тлі триваючої війни з РФ.

Українці більш охоче купують житло на вторинному ринку. Великим попитом користуються однокімнатні квартири з ремонтом, розташовані на нижніх поверхах. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів експерт з питань нерухомості Іван Кудояр.

Зараз угод стало менше, реально. Якщо порівнювати з літом минулого року, то кількість угод впала десь відсотків на 40

- зазначив Кудояр. 

За його словами, зараз попитом користуються однокімнатні квартири з ремонтом на нижніх поверхах, ціна за які варіюється в районі 60 тисяч доларів. А ось житло без ремонту продаються дуже складно. 

Ніхто не хоче зв'язуватися з ремонтами

- пояснив експерт.

Він зазначив, що кількість продажів на ринку вторинної нерухомості обвалилася на 30-50%. 

Тобто іншими словами: середній чек знизився міцно, кількість угод впала відсотків на 30-40, а то й 50, залежно від сегмента ринку, нижні поверхи, квартири з ремонтом і квартири маленькі. Зменшення йде в обсязі

- сказав Кудояр.

Водночас, за його словами, українці зараз бояться вкладати кошти в житло, що будується. 

Що стосується первинки, то за останній рік серед моїх знайомих тільки дві було куплено квартири, які на етапі фундаменту. Люди взагалі бояться всього. Це дуже рідкісні угоди. Первинка - людей цікавить будинок, який здано або майже здано, або ось-ось здано, і щоб ціна була невелика, тому що вони йдуть без ремонту, з ремонтом не хочуть стикатися тощо..

- додав Кудояр.

Зараз, за його словами, на ринку склалася унікальна ситуація, коли готове житло можна купити дешевше, ніж те, що будується. При цьому ціни на квартири в Україні, за даними експерта, залишилися на рівні тих, що були до широкомасштабного вторгнення Росії.

Ціни плюс мінус такі самі, як і до війни були. Є забудовники, які підняли там на 10-15%, вони це мотивують вартістю бензину, електроенергії. Плюс темпи будівництва в багатьох упали, плюс ще й... у Києві було 20 активних забудовників, зараз їх залишилося 7

- розповів Кудояр.

За його словами, зараз користується попитом нерухомість на Закарпатті, у Львові, Івано-Франківську, оскільки ці області вважають безпечнішими. Водночас, за даними Кудояра, ринок нерухомості в Києві та Київській області менш активний, хоч сюди і їдуть люди з регіонів

Найімовірніше, більше винаймають житло, винаймають досить активно, і ріелтори виживають за рахунок оренди більше

- додав він.

Нагадаємо

Раніше співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка розповіла УНН, що невеликі квартири, незважаючи на війну, користуються попитом в Україні, а ціни на нерухомість у великих містах залишаються стабільними. За її словами, інвестиції в нерухомість можуть бути прибутковими в довгостроковій перспективі, а ось оренда житла може дати психологічний комфорт. 

Крім того, Сусідка розповіла, де за кордоном краще купувати квартири і на що варто звертати увагу під час купівлі. Вона зазначила, що інвестиції в зарубіжну нерухомість можуть забезпечити диверсифікацію активів, потенціал зростання цін і можливість отримання посвідки на проживання або громадянства.

Популярні

Новини по темі

рф втратила 1100 військовослужбовців за добу

 • 18409 переглядiв