ukenru
yurist-poyasniv-chomu-ukrayinske-gromadyanstvo-dlya-moraesa-zakonne

Юрист пояснив, чому українське громадянство для Мораеса - законне

 • 13070 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. Згідно з чинним законодавством, футболіст Жуніор Мораес мав всі підстави грати за збірну України. Про це заявив юрист Ілля Скоропашкін, передає УНН з посиланням на спортивний портал tribuna.com.

Посилаючись на ч. 3 ст. 9 Закону України "Про громадянство України" юрист наголосив, що однією з підстав його отримання є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх 5 років.

Згідно з абзацом 10 ст. 1 цього ж закону безперервним проживанням на території України вважається проживання в Україні особи, якщо її виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 180 днів в сумі за рік, додав він.

"При цьому, не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України", - пояснив Скоропашкін.

У сучасному футболі немає такого поняття як "службове відрядження", з огляду на особливості виду спорту, продовжив юрист.

"У той же час, слід зауважити, що істотними обставинами в цій справі є наступні: при укладанні орендної угоди між клубами про перехід Мораеса в Китай, контракт з українським клубом не розривається, а припинявся на період оренди.

Виконавши роботу в китайському клубі за контрактом на правах оренди, футболіст був змушений повернутися назад в український клуб, якому весь цей час належали трансферні і економічні права на гравця.

Оскільки дані відносини не врегульовані, застосовуючи аналогію, є підстави стверджувати, що футболіст повернувся з тимчасового службового відрядження, термін якого закінчився, для продовження роботи за місцем постійного проживання (за місцем постійного працевлаштування)", - пояснив він.

Скоропашкін наголосив, що ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" чітко розмежовує поняття "місце проживання" і "місце перебування". Останнім вважається адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік.

"Таким чином, відсутність особи в місці проживання менше шести місяців, не перериває термін постійного проживання на території України з точки зору національного законодавства.

Отже, є достатні підстави стверджувати, що тимчасове перебування гравця протягом 4-х місяців в зарубіжному клубі на правах оренди, не є перериванням постійного проживання в Україні", - зазначив юрист.

Він додав, що згідно з чинним законодавством України, громадянин України Чавес Рібейро Мораес Жуніор безперервно прожив протягом не менше п'яти років на території України і мав всі підстави грати за збірну України в міжнародному матчі.

"Таким чином, відсутність особи в місці проживання менше шести місяців, не перериває термін постійного проживання на території України з точки зору національного законодавства", - резюмував Скоропашкін.

Нагадаємо, що першим про нібито незаконну натуралізації Мораеса заявило португальське видання Mais Futebol. Пізніше, інший португальський портал Betnews докладно пояснив, чому претензії до України - безпідставні.

Українські Національні Новини

Спорт