yevropeyski-kompaniyi-vtratili-100-mlrd-yevro-vid-diyalnosti-u-rf-na-tli-viyni-ft

Європейські компанії втратили 100 млрд євро від діяльності у рф на тлі війни - FT

 • 226187 переглядiв

КИЇВ. 7 серпня. УНН. Європейські компанії втратили 100 млрд євро від діяльності у рф з початку повномасштабної війни росії проти України, повідомила у неділю Financial Times, пише УНН.

Деталі

"Згідно з аналізом, проведеним Financial Times, найбільші європейські компанії зазнали щонайменше 100 мільярдів євро прямих збитків від своєї діяльності в росії після повномасштабного вторгнення президента володимира путіна в Україну минулого року", - зазначає видання.

Огляд річних звітів 600 європейських груп та фінансових звітів за 2023 рік, як повідомляється, показує, що 176 компаній зафіксували знецінення активів, витрати, пов'язані з обміном іноземної валюти та інші разові витрати в результаті продажу, закриття або скорочення російського бізнесу.

Сукупна цифра не включає непрямі макроекономічні наслідки війни, такі як вищу вартість енергоносіїв та товарів. Війна також принесла зростання прибутку нафтогазовим групам та оборонним компаніям.

На думку аналітиків, рішення москви захопити контроль над російським бізнесом імпортерів газу Fortum і Uniper у квітні, за яким пішла експропріація Danone і Carlsberg минулого місяця, припускає, що попереду ще більше проблем.

Згідно з даними, зібраними Київською школою економіки, понад 50% з 1871 європейського бізнесу, що був в росії до війни, усе ще працюють у країні. "Європейські компанії, які все ще присутні в росії, включають італійську UniCredit, австрійську Raiffeisen, швейцарську Nestlé та британську Unilever", - пише видання.

"Навіть якщо компанія втратила багато грошей, ідучи з Росії, ті, хто залишається, ризикують втратити набагато більше, - сказав Набі Абдуллаєв, партнер у фірмі зі стратегічного консалтингу Control Risks. - Виявляється, стратегія "відрізати й тікати" була найкращою стратегією для компаній, які вирішували, що робити на початку війни. Чим швидше ви підете, тим менші ваші втрати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Західні компанії в рф побоюються подальшого захоплення активів кремлем - Bloomberg

Як повідомляється, найбільші списання та витрати зазнали нафтогазові групи: лише три компанії - BP, Shell та TotalEnergies - повідомили про сукупні збитки обсягом 40,6 млрд євро. "Збитки були багато в чому компенсовані вищими цінами на нафту та газ, що допомогло цим групам повідомити про небувалий сукупний прибуток обсягом близько 95 млрд євро (104 млрд доларів) минулого року", - вказує видання.

Також повідомляється, що війна підтримала акції оборонних компаній.

Компанії з надання послуг, як зазначажться, отримали прямий удар обсягом 14,7 млрд євро, тоді як промислові компанії, зокрема виробники автомобілів, постраждали на суму обсягом 13,6 млрд євро. Фінансові компанії, включаючи банки, страхові та інвестиційні компанії, зафіксували списання та інші витрати на суму 17,5 млрд євро.

На 11 автовиробників, як вказано, приходиться 6,4 млрд євро. Renault списала 2,3 млрд євро після продажу свого заводу в москві та частки в російському АвтоВАЗі у травні 2022 року. Volkswagen повідомив про списання на 2 млрд євро, а у травні москва схвалила продаж місцевих активів VW, включаючи завод, на якому працює 4000 осіб, які все ще оцінювалися в 111,3 млрд рублів (1,5 млрд євро) минулого року, згідно з даними компанії.

Що стосується фінансового сектору, як зауважується, "лише жменька з 45 західних банків із російськими філіями залишила країну, частково через обмеження, накладені москвою".

"Raiffeisen, як і раніше, найбільший західний банк у країні, отримав 1 млрд євро у вигляді списань та інших витрат. Кредитор заявив, що вивчає можливість продажу свого російського підрозділу, який наразі оцінюється у 1 млрд євро", - пише видання.

UniCredit, яка пообіцяла знайти покупця для свого місцевого бізнесу, зазнала збитків обсягом 1,3 млрд євро, тоді як італійська Intesa Sanpaolo мала витрати в 1,4 млрд євро, зазначає видання.

Групи, які все ще працюють у росії, йдуть на ризик, вважає Ганна Власюк, науковий співробітник KSE. За її словами, більш жорсткі правила виходу, запроваджені москвою з початку війни, уможливили експропріацію, а отримання яких-небудь дивідендів від цих підприємств практично неможливо.

"Компаніям, які ще існують, було б краще просто списати бізнес. Я не думаю, що хтось у безпеці", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Reuters: рф подвоїла військові видатки до 100 млрд дол., це третина всіх державних витрат

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Сумщину ворог з ночі обстрілював з міноментів та РСЗВ

     • 217126 переглядiв

    В Україну привезли 240 тисяч доз вакцини проти поліомієліту

     • 607183 переглядiв