ukenru
yes-zapuskaye-programu-pidtrimki-nizki-krayin-vklyuchayuchi-ukrayinu-na-40-mln-yevro-sprava-v-vaktsinatsiyi

ЄС запускає програму підтримки низки країн, включаючи Україну, на 40 млн євро: справа в вакцинації

 • 14240 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Європейський Союз в партнерстві з Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) запускають нову регіональну програму з надання допомоги для забезпечення готовності до вакцинації населення в країнах Східного партнерства (Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна). Йдеться про суму в понад 40 мільйонів євро, передає УНН з посиланням на заяву, опубліковану на сайті Єврокомісії.

Цитата

"Цією новою програмою, яку ми запускаємо сьогодні в партнерстві з ВООЗ, ЄС демонструє, що він виконує свої зобов'язання щодо підтримки наших східних партнерів в боротьбі з кризою в галузі охорони здоров'я. Спільні дії зараз також дозволять нам швидко працювати над стійким соціально-економічним відновленням регіону. Сьогоднішня програма доповнює 1 мільярд євро допомоги, мобілізованої на даний момент для боротьби з пандемією і підтримки довгострокового соціально-економічного відновлення регіону", - зазначає Комісар ЄС з питань розширення та сусідства Олівер Варгеї.

Деталі

Програма, згідно із заявою ЄК, підготує країни до ефективного отримання і застосування вакцин, як від COVAX, так і через механізми обміну вакцинами з державами-членами ЄС. Програма включає інформування про ризики, підтримку управління ланцюжком поставок вакцин, моніторинг даних про вакцинацію і її безпеку, навчання керівників у сфері охорони здоров'я і медичного персоналу, які беруть участь в кампанії по вакцинації, планування вакцинації, а також ключову логістичну підтримку доставки.

Відзначимо, напередодні віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що ЄК допомагає Польщі в перепродажу 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca Україні.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують в МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Угода проводиться через компанію-посередника в Україні "Лекхім", яку вибрав сам виробник.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше заявляв, що в лютому Україна повинна отримати 700 тис. доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

У той же час Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 млн доз вакцини від COVID-19 з ініціативи COVAX. Очікується, що безкоштовно.

На сьогодні відомо, що в Україні повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в рамках глобальної ініціативи COVAX. Крім того очікується, що в рамках глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується в середині лютого.

Українські Національні Новини

Політика