yes-vviv-sanktsii-proty-shche-28-biloruskykh-chynovnykiv-za-represii

ЄС ввів санкції проти ще 28 білоруських чиновників за репресії

 • 11034 переглядiв

Рада ЄС ухвалила санкції проти 28 осіб за порушення прав людини в білорусі. Обмеження стосуються представників силових структур, судової системи та державних ЗМІ.

Рада ЄС сьогодні, 5 серпня, ухвалила рішення про введення обмежувальних заходів щодо ще 28 осіб за їхню роль у внутрішніх репресіях і порушеннях прав людини в білорусі. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу Ради ЄС. 

Деталі 

Санкції  запровадили, зокрема, щодо двох заступників начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБАЗіК) міністерства внутрішніх справ країни. Як зазначається, ГУБАЗіК є одним з основних органів, відповідальних за політичні переслідування в білорусі, включно зі "свавільними і незаконними арештами та жорстоким поводженням, зокрема тортурами, щодо активістів і членів громадянського суспільства".

Також обмежувальні заходи ввели щодо представників судової системи, а саме прокурорів і суддів, які, як вказали в Раді ЄС, "ухвалювали політично мотивовані вироки, зокрема щодо громадян, які протестували проти фальсифікації президентських виборів 2020 року або просто висловлювали свою думку проти режиму лукашенка". Крім того, в підсанкційний список потрапили і керівники різних виправних установ (в'язниць і СІЗО).

Так санкцій запровадили щодо гендиректорки найбільшої державної інформаційної агенції "Білоруське телеграфне агентство" (БелТА) Ірини Акулович, ведучий телепрограми "Сенат" на каналі СТВ і голови Молодіжної ради при Національних зборах білорусі Микити  Рачиловського, а також колишнього керівника пресслужби лукашенка і генерального директора БелТА Дмитра Жука.

"Ці пропагандисти режиму охоче надавали білоруській громадськості неправдиву інформацію про репресії, що проводяться державними органами, поширювали дезінформацію, підготовлену як білоруською, так і російською владою, і пропагували ненависть до демократичної опозиції та громадянського суспільства", - йдеться у заяві Ради ЄС. 

Санкцій передбачають заморожування активів. Щодо фізичних осіб також діє заборона на поїздки, яка не дозволяє їм в'їжджати або проїжджати транзитом через територію ЄС.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо білорусі наразі поширюються на 261 фізичну і 37 юридичних осіб.

Доповнення 

Санкції ухвалено напередодні четвертої річниці фальсифікації президентських виборів у білорусі у серпні 2020 року. У своїх висновках від 19 лютого 2024 року Рада ЄС висловила глибоке занепокоєння погіршенням ситуації з правами людини в білорусі та рішуче засудила триваючі кампанії переслідування і залякування всіх верств суспільства з боку білоруського режиму.

Лукашенко буде розмовляти тільки з тим, хто може завдати йому удар: білоруські добровольці про спротив диктатурі та ситуацію на фронті05.08.24, 12:29

Популярні

Новини по темі

Мітинг під ТЦК у Ковелі: відкрили два провадження

 • 10132 переглядiв

Україна отримала 3,9 млрд дол. гранту від США - Шмигаль

 • 15348 переглядiв