ukenru
yes-vidilyaye-polschi-25-mln-yevro-na-okhoronu-kordonu-z-bilorussyu

ЄС виділяє 25 млн євро на охорону кордону з Білоруссю

 • 19714 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Європейська комісія запропонувала 25 мільйонів євро на охорону кордону з Білоруссю у бюджеті на наступний рік. Це дізналося Польське радіо, повідомляє УНН.

Як вказано, 12 листопада продовжаться переговори представників ЄК, держав-членів і Європарламенту щодо форми майбутнього бюджету.

Цитата:

"Європейська комісія запропонувала 25 мільйонів євро на охорону кордону з Білоруссю у бюджеті на наступний рік... Гроші не будуть призначені на будівництво стіни чи колючого дроту, адже на це Єврокомісія не погодилася. Кошти виділять на зміцнення інфраструктури, систему спостереження та обладнання, наприклад, оптоелектронну систему, тепловізори, дрони та спеціальні автомобілі для кращої охорони кордону", - повідомляє видання.

Деталі

Коли йдеться про євросоюзне фінансування для будівництва паркану на зовнішньому кордоні, то щодо цього питання з’явилися протилежні думки. Єврокомісія вважає це закритою темою і каже, що це неможливо. Голова Європейської ради говорить, що це питання і далі відкрите.

Фінансування інфраструктури на кордоні нещодавно підтримали 12 країн, серед яких і Польща. Це питання було серед тем на недавньому саміті у Брюсселі, відзначає видання.

Із розповідей євросоюзних дипломатів випливає, що коли голова Єврокомісії відкинула можливість євросоюзного фінансування, на це гостро відреагували канцлер Австрії і прем’єр Данії. Вони сказали, що це гроші європейських платників податків і Єврокомісія зобов’язана захищати кордон.

Контекст

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Українські Національні Новини

Новини Світу