ukenru
yes-poskarzhivsya-na-rosiyu-u-sot-cherez-bagatomilyardni-kontrakti

ЄС поскаржився на Росію у СОТ через багатомільярдні контракти

 • 44388 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. Європейський Союз звернувся зі скаргою до Світової організації торгівлі (СОТ) до Росії на 290 млрд євро у зв'язку з веденням останньою політики імпортозаміщення. Про це УНН повідомляє з посиланням на інформацію на сайті СОТ.

Цитата:

"Європейський Союз запросив комісію для вивчення заходів Росії, що впливають на доступ ЄС до комерційних закупівель державних структур", - повідомили у СОТ.

Деталі

У Євросоюзі відзначили, що протягом декількох років Росія розробляла заходи, які серйозно ставлять компанії ЄС в невигідне становище при продажу товарів і послуг російським державним підприємствам та іншим організаціям за допомогою комерційних закупівель. ЄС закликав Росію скасувати заходи або привести їх у відповідність з правилами СОТ.

Повідомляється, що члени СОТ розглянули запит про створення комісії зі спорів на засіданні органу з вирішення спорів (ОРС) 29 листопада, проте російська сторона не підтримала це прохання. "Росія заявила, що впевнена, що її заходи відповідають її зобов'язанням в СОТ, і що вона готова і бажає продовжити консультації з Брюсселем з цього питання", — наголошується в повідомленні.

Однак рішення не було. І ЄС 20 грудня направив другий запит про створення комісії. У підсумку орган СОТ з вирішення спорів (DSB) погодився створити комісію.

"DSB погодився створити комісію. Австралія, Корея, Колумбія, Бразилія, Швейцарія, США, Канада, Китай, Японія, Україна та Індія зарезервували свої права третіх осіб на участь у розгляді", - йдеться в повідомленні.

За даними СОТ, у 2019 році вартість опублікованих тендерів російських державних підприємств становила 23,5 трильйона рублів, або приблизно 290 мільярдів євро, що еквівалентно приблизно 20% ВВП Росії.

Доповнення

Вашингтон вважає, що Росія в 2021 році продовжила відступати від зобов'язань, які взяла на себе при вступі до СОТ.

У липні 2021 року Євросоюз вступив у суперечку з Росією у СОТ. Звинувачення схожі з тими, що висувають Штати. У ЄС заявили, що через проведену в Росії політику імпортозаміщення європейські компанії піддаються дискримінації за участю в тендерах.

Українські Національні Новини

Економіка