ukenru
yes-pidtverdiv-perspektivu-priyednannya-nizki-krayin

ЄС підтвердив перспективу приєднання низки країн

 • 7607 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Лідери країн-членів Європейського Союзу напередодні підтвердили європерспективи країн Західних Балкан. Про це УНН повідомляє з посиланням на Deutsche Welle.

При цьому відповідна декларація передбачає насамперед зближення цих країн з Європейським Союзом, а не швидкий вступ до ЄС, пише видання.

У документі підкреслено "беззастережну підтримку європейських перспектив" Сербії, Чорногорії, Македонії, Албанії, Косова та Боснії і Герцеговини. У тексті декларації вітається відданість країн Західних Балкан демократії, верховенству права, повазі до прав людини та прав національних і етнічних меншин. Також вказується на досягнуті успіхи в боротьбі з корупцією й організованою злочинністю.

Документом пропонується тісніша співпраця у низці сфер, зокрема, у протистоянні "дезінформації та іншим гібридним видам діяльності".

Сам текст документа не містить виразу "західнобалканські країни", натомість йдеться про "західнобалканських партнерів" ЄС. Крім того, декларацію не ухвалили разом із західнобалканськими країнами - останні лише приєдналися до неї. Це пов'язано з тим, що не всі країни-члени ЄС визнали незалежність Косова від Сербії. До таких належать Іспанія, Греція, Румунія, Словаччина та Кіпр. Так само через прагнення Каталонії до відокремлення, як зазначається, на саміті ЄС і Західних Балкан не було прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя.

Раніше президент Франції Макрон заявив, що ЄС не готовий до подальшого розширення.

Українські Національні Новини

Новини Світу