ukenru
ye-kraschiy-sposib-borotbi-z-pivnichnim-potokom-2-nizh-sanktsiyi-the-hill

Є кращий спосіб боротьби з "Північним потоком-2", ніж санкції - The Hill

 • 28214 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Прийшов час західним лідерам припинити випендрюватися своїми зусиллями щодо запобігання російської загрози для енергетичної безпеки Європи. Навіть якщо законопроект Сенату США націлений ввести санкції проти іноземних енергетичних компаній, які допомагають побудувати газопровід "Північний Потік-2", був створений з благих спонукань, він недопрацьований і просто не спрацює. Про це в статті для The Hill пише професор Вільям Шугарт, директор з досліджень американського аналітичного центру "Незалежний інститут", передає УНН.

"Газопровід" Північний Потік-2" завершено на 60% ... Якщо і коли він буде завершений, новий трубопровід дозволить Росії виконати свій план з припинення транзиту газу через Україну, позбавивши її транзитних доходів від 2 до 3 мільярдів доларів на рік, і розірвавши життєво важливий зв'язок між цією країною і Заходом", - стверджує автор статті.

Згідно з виданням, санкції США навряд чи зупинять будівництво газопроводу. Санкції не тільки нададуть незначний вплив на Росію, але і завдадуть шкоди американським банкам і іншим компаніям, які ведуть бізнес за кордоном. Згідно із законопроектом, задіяні іноземні компанії не зможуть отримати кредит від американських фінансових установ, їм так само буде відмовлено в доступі до їх нерухомості в США.

"Президент Трамп заявив, що сам розглядає можливість введення санкцій, щоб "захистити Німеччину від Росії". Але санкції протекціоністські, незалежно від того, як їх виправдовують", - йдеться в статті.

У той же час, зауважив Шугарт, санкції проти "Північного Потоку-2" перебувають на розгляді в той же час, коли міністр енергетики США Рік Перрі знаходиться в Європі, щоб сприяти експорту зрідженого природного газу. Клієнти, такі як Польська нафтогазова компанія (PGNiG), вже підписують або обговорюють довгострокові контракти на закупівлю великих обсягів газу у Сполучених Штатів.

Ця новина означає, що у США є більш ефективна стратегія протидії Росії.

"Замість введення санкцій ми могли б розширити виробництво наших величезних внутрішніх родовищ природного газу і відправити флот танкерів, що перевозять СПГ через Атлантику. Такі дії послаблять економічний вплив Росії на західноєвропейських споживачів", -пише професор.

За його словами, це вже відбувається: минулої зими американські компанії відправили в Європу 48 танкерів з СПГ. Але могли б експортувати набагато більш.

Багато в чому через скорочення видобутку в Європі Росія в даний час домінує в поставках туди природного газу, що становить половину закупівель газу в Західній Європі і 75% закупівель газу в Східній Європі. Проект "Північний Потік-2" подвоїть пропускну спроможність існуючого трубопроводу для доставки більшої кількості російського газу через Балтійське море до Німеччини, і політики США мають рацію, попереджаючи, що великі поставки зміцнять контроль Росії над енергопостачанням в Європу.

"Санкції США щодо німецьких, голландських і французьких компаній є як непотрібними, так і нерозумними, завдаючи шкоди їх американським варіантами фінансування і підриваючи наші торгові відносини з співпрацюють європейськими енергетичними компаніями. Конгрес повинен визнати, що наші перспективи продажу природного газу в Європу ніколи не були більш світлими і що використання величезних газових ресурсів Америки може обмежити здатність Росії використовувати свої власні запаси як примусове геополітичне зброю. Покарання для учасників проекту "Північний Потік-2" може мати прямо протилежний ефект", - сказано в статті.

Як повідомляв УНН, Зеленський збирається шукати допомоги у Трампа в питанні "Північного потоку-2".

Українські Національні Новини

Економіка