Цитата
“Що таке яйце? Це результат достатньо складного технологічного процесу. Тобто 60% яйця — це комбікорм, це кукурудза, це за минулий рік зростання ціни на світовому ринку. Яйце — це мікроклімат. Тобто це енергоносії, які виросли в ціні, які напевно будуть зростати й далі. Яйце — це заробітна платаня персоналу, що обслуговує, а з першого січня на 22% зросла мінімальна заробітна плата. Зараз собівартість яйця приблизно 2-2,50 гривні, а десяток - 25 гривень. Це пряма собівартість. Накиньте ще приблизно 5-7 % рентабельності, плюс надбавку, плюс пакування й у вас буде яйце на сьогодні - 35-40 гривень за десяток. Насправді ви маєте розуміти, що все те, що зверху накидається на виробника він це миттєво кладе у собівартість своєї продукції. Так от, власне, і далі буде зростання ціни на 5-7%”, — наголосив він.
Така сама ситуація з курятиною, яка дорожчає разом з комбікормами, продовжив Пендзин.
“Курятина, так само як і яйця, — результат промислової діяльності. Максимум 7% зростання ціни. З хлібом, ймовірно, буде щось подібне. Ось такі мої прогнози. Вже не так багато, тому що все що могло, воно вже відбулося через енергоносії”, — додав Пендзин.
Доповнення
Курятина продовжує займати першу позицію серед споживання українцями. Якщо споживання свинини в розрахунку на душу населення стабільно коливалося близько позначки 15 кг на рік, то курятини зросло з 23 кг до 25 кг. Яловичини ж середньостатистичний українець в середньому споживає 5,5 кг за рік. Популярність курятини пояснюється доступним економічним фактором.
Раніше повідомлялось, що курятина може подорожчати на 40% і коштувати 80-90 грн за кг тушки.