yakshcho-uhorshchyna-zablokuie-paket-dopomohy-na-50-miliardiv-yevro-dlia-ukrainy-briussel-hotuie-chotyry-zapasni-varianty

Якщо Угорщина заблокує пакет допомоги на 50 мільярдів євро для України: Брюссель готує чотири запасні варіанти

 • 41450 переглядiв

ЄС готує запасні варіанти на випадок, якщо Угорщина заблокує допомогу Україні у розмірі 50 млрд євро, включаючи фінансування окремими країнами-членами та використання конфіскованих активів. Віце-прем'єр-міністр Стефанішина наголошує на необхідності узгодженості дій та зменшенні щорічної потреби у коштах.

Віцепремʼєрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, яка перебуває з візитом у Брюсселі, розповіла в ексклюзивному інтервʼю Радіо Свобода про чотири запасні варіанти, які Брюссель готує на випадок, якщо Угорщина заблокує рішення Євросоюзу щодо допомоги Україні у 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки, передає УНН.

За словами Ольги Стефанішиної, насамперед в Брюсселі досі сподіваються, що вдасться затвердити спільне рішення від усіх країн-членів про 50 мільярдів єро. "Це був би ідеальний сценарій з точки зору прозорості, послідовності і можливості мобілізації цих коштів. Я думаю, що це розуміють і всі держави члени, включаючи ті, які достатньо скептично налаштовані", – сказала віцепремʼєрка.

Інший можливий варіант – піти шляхом рішення без Угорщини, задіявши лише 26 країн-членів.

"На столі як мінімум чотири різних сценарії – від того, коли держави-члени будуть в індивідуальному порядку мобілізувати кошти, також частина роботи повʼязана з використанням доходів від конфіскованих активів. Можливо, програми традиційної макрофінансової допомоги", –пояснила Ольга Стефанішина.

Євросоюз виділив Україні на 2023 рік макрофінансову допомогу розміром у 18 мільярдів євро, водночас рішення про 50 мільярдів на чотири роки передбачатиме дещо меншу щорічну суму. За словами Ольги Стефанішиної, ці кошти розподілятимуться з урахуванням більших потреб України наразі, ніж у майбутньому.

"Передбачається, що реалізація цього проєкту буде здійснюватись на основі відповідного плану, який буде вести до економічного зростання, підвищення рівня ВВП і, скажімо так, економічного відновлення України навіть в умовах війни. Тому безумовно, що щорічна потреба у фінансовій допомозі на основі цього плану має знижуватись глобально", – сказала Ольга Стефанішина.

Нагадаємо

Угорщина системно блокує у ЄС ухвалення будь-яких позитивних рішень щодо України. В неділю у Буенос-Айресі президент України Володимир Зеленський зумів переговорити з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, перетнувшись з ним у гостьовому ложе на інавгурації президента Аргентини. Володимир Зеленський назвав бесіду "максимально відвертою", проте конкретних деталей про предмет розмови ні українська, ні угорська сторона не повідомили.

Антоніна Туманова

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    М'янма обігнала Афганістан як лідер з виробництва опію

     • 33047 переглядiв

    Україна може ввести податок на надприбуток під час війни

     • 42214 переглядiв