yak-rozpiznaty-ptsr-i-kudy-zvertatysia-za-dopomohoiu-roziasnennia-moz

Як розпізнати ПТСР і куди звертатися за допомогою: роз'яснення МОЗ

 • 16952 переглядiв

МОЗ повідомляє про 27 544 зареєстрованих випадки посттравматичного стресового розладу в Україні. Міністерство надає інформацію про симптоми ПТСР та рекомендації щодо звернення за медичною допомогою.

В Україні майже в 30 тисяч громадян вже зареєстрували діагноз посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, які ознаки ПТСР та до кого звернутись із таким діагнозом. про це пише УНН.

Деталі

Станом на кінець червня 2024 року в Електронній системі охорони здоровʼя було зареєстровано 27 544 українці із діагнозом посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). З них 8 888 особам такий діагноз встановлено у 2024 році 

- заяви в МОЗ. 

У міністерстві пояснюють, що люди можуть по-різному реагувати на травматичну подію.

Більшість із часом почуватиметься краще, а симптоми стресової реакції зникатимуть. У тих, хто продовжує відчувати інтенсивні емоції, має тривожні думки та інші симптоми внаслідок травматичного досвіду, може бути діагностовано посттравматичний стресовий розлад.

Як розпізнати ознаки ПТСР

Симптоми розладу можуть з’являтися в короткий або тривалий період після травмівної події — зазвичай протягом перших трьох місяців. Людей із ПТСР можуть турбувати інтенсивні, тривожні думки та почуття, повʼязані з травматичною подією, що тривають довгий час після того, як ця подія закінчилася

- кажуть в МОЗ. 

Такі люди можуть: 

  • переживати цю подію через спогади та/або нічні жахи; 
  • відчувати сум, страх чи гнів, відчуженість від інших людей;
  • уникати ситуацій чи людей, які нагадують про травматичну подію; 
  • мати сильну негативну реакцію на такі звичайні речі, як-от гучний звук чи випадковий дотик. 

Фахівці заспокоюють, що ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів.

А втім, він може стати причиною низки фізичних та психічних розладів, страждань, а також конфліктів та труднощів у комунікації. 

До кого звертатися для лікування ПТСР?

Перший, до кого варто звернутися за ознак ПТСР, — сімейний лікар у медичному закладі, який має договір із НСЗУ на пакет "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги"

- наголошують у МОЗ.

Також там зазначили, що наразі близько 11 500 лікарів первинної медичної допомоги за понад 3 670 місцями по всій Україні надають допомогу щодо психічного здоров’я.

Знайти таких фахівців можна на сайті НСЗУ, на дашборді "Надавачі медичної допомоги за напрямом "Психологічна та психіатрична допомога"" (серед фільтрів ліворуч слід обрати вид допомоги "Первинна"). Або запитати операторів контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо

У Київській області запускають проєкт з 8 ветеранськими хабами для реінтеграції та підтримки ветеранів та їхніх родин. Проєкт передбачає консультації, менторські програми, школу підприємництва та допомогу у працевлаштуванні.

Володимир Омельченко

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Рейтинг Камали Гарріс зріс до 43% – ЗМІ

     • 18905 переглядiв

    Україна підготує мирний план до листопада - Зеленський

     • 84308 переглядiв

    Олімпіада-2024: Марта Костюк виграла дебютний матч

     • 17840 переглядiв