ukenru
yak-rozkradali-derzhavniy-rodovid-bank-khroniki-eksnardepa-shepeleva

Як розкрадали державний "Родовід Банк": хроніки екснардепа Шепелева

 • 47940 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Сьогодні, 12 листопада, о 12 годині Святошинський районний суд міста Києва заслухає справу екснардепа Олександра Шепелева, обвинуваченого у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Анонс судового засідання розміщений на сайті суду, передає УНН.

Йдеться про кримінальне провадження, де Шепелев обвинувачується в організації схеми із заволодіння коштами державного ПАТ "Родовід Банк"

Так, за даними Єдиного реєстру судових рішень, Шепелев вирішив незаконно збагатитися через ПАТ "Родовід Банк" у червні 2009 року, коли дізнався про рішення Кабінету міністрів України капіталізувати банк. На той час Шепелев був народним депутатом України і членом профільного Комітету ВР.

Наприкінці червня 2009 року Шепелев прибув до "Родовід Банку”. Тимчасовому адміністратору він назвався неофіційним куратором від Кабміну та отримав робочий кабінет.

Із вересня 2009 року по квітень 2010 року Шепелев, ознайомившись із фінансово-економічним становищем банку, взяв його діяльність під контроль. У цей період "Родовід Банк" перерахував 18,5 млн грн за оренду приміщення за адресою: Київ, Рильський провулок,4, площею 5225,8 кв.м.

Власником будинку була дружина нардепа Шепелева. За версією слідства, договори оренди були фіктивними і банк приміщеннями не користувався. Дружина Шепелева у кримінальному провадженні має статус пособника.

Більше того, дані ЄРСР свідчать про те, що Шепелев організував свій злочинний умисел "руками" колишнього тимчасового адміністратора банку, та за пособництвом ексголови правління "Родовід Банку" Дмитра Єгоренка.

Під час допиту колишній тимчасовий адміністратор банку заявив, що Шепелев здійснював на нього психологічний та фізичний тиск під час та після скоєння злочину. І показав, що саме Шепелев організував заволодіння коштами АТ "Родовід Банк" під виглядом оренди вказаного приміщення.

Щодо Єгоренка - то він, за матеріалами слідчих, з метою особистого збагачення, виготовив підроблені документи та особисто їх підписав. 18 травня 2018 року Єгоренку було повідомлено про підозру у пособництві в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах. Того ж дня Єгоренка оголошено у розшук.

Окрім ефемерної оренди, кошти державного банку за ініціативи Шепелева були списані за вигаданий ним ремонт цього приміщення. Загалом на суму 24,8 млн грн або понад 3 млн доларів.

В цілому, Шепелев, за даними слідства, поцупив з державного “Родовід банку” майже 45 млн грн або 6 млн доларів.

Нагадаємо, це не єдиний епізод злочинної діяльності Шепелева, який нині розглядають столичні суди.

Раніше УНН повідомляв, що в Оболонському суді слухається справа за фактом організації Шепелевим вбивства банкіра Сергія Кириченка. У судових матеріалах вказано, що банкір був убитий у 2003 році в Донецьку. Однак кримінальну справу відкрили тільки через тринадцять років - у 2016. Кириченку завдали 16 ножових поранень у під'їзді житлового будинку. Приводом, вказують слідчі, послужив конфлікт інтересів між ВАТ АКБ "Автокразбанк", де Кириченко був головою наглядової ради, і ЗАТ КБ "Донкредитінвест", інтереси якого представляв Шепелєв. Також встановлено, що вбивство Кириченка обійшлося Шепелеву у 40 тис. доларів.

Водночас, у Деснянському суді столиці слухається справа за фактом втечі Шепелева з-під арешту через “лікарняну” схему у 2014 році. Судовий розгляд перебуває на завершальному етапі і на останньому засіданні прокурори вже були готові переходити до дебатів, та обвинувачений Шепелев вдався до тактики “каруселі” адвокатів. Аби затягнути час, він вирішив змінити старих адвокатів на нових, тим самим змусивши суд надати новим адвокатам додатковий час на ознайомлення з матеріалами. 

Українські Національні Новини

Кримінал та НП