yak-podaruvaty-dytyni-spravzhnie-sviato-abo-chomu-vidvozyty-podarunky-do-dytiachykh-budynkiv-pohana-ideia

Як подарувати дитині справжнє свято або чому відвозити подарунки до дитячих будинків погана ідея

 • 31369 переглядiв

Благодійники радять відмовитися від подарунків дітям-сиротам та дітям, які позбавлені батьківського піклування. Пропонують кращі методи підтримки.

Наближаються зимові свята і всім хочеться доторкнутися до казки. Особливо дітям. В Україні близько 70 тисяч дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Частина з них проживає в інтернатних закладах. Але чи варто везти їм іграшки та цукерки аби порадувати на свята? УНН звернувся із цим запитанням до представників Біржи Благодійності "ДоброДій", які на регулярній основі надають допомогу дітлахам.

Там кажуть, що везти подарунки до дитячого будинку – погана ідея. І ось чому:

Подарунки стають важливішими за стосунки 

Ви приходите – даруєте подарунок і зникаєте з життя дитини. А дитині, як би банально це не звучало, потрібні батьки – відповідальні дорослі, які зможуть показати, що подарунки це не вся турбота, яку люди можуть проявляти одне до одного. А інакше людські стосунки залишаються для таких дітей незрозумілими і врешті отримання подарунків стає важливішим.

Подарунки не належать дітям 

У дітей в дитячих будинках немає нічого власного. Все чим вони користуються належить системі, в якій вони перебувають, та чітко регламентоване відповідними нормами. Окрім того, між дітьми може існувати конкуренція за оволодіння чимось кращим і подарована вами іграшка, може спричинити конфлікт між вихованцями.

Подарунки формують нереалістичні уявлення про життя 

Діти отримують подарунки просто так і від не знайомих людей. За статистикою один вихованець дитячого будинку за свята може отримати від 4  до 20 подарунків і більшість з них будуть від тих, кого дитина може ніколи більше не побачити. Ці дарунки фактично нічим не підкріплені, з’являються у житті дитини раптово і просто так – врешті формуючи уявлення, що вона може отримати все що їй заманеться без жодної на те причини чи зусиль.

Подарунки та заходи порушують уявлення про особисте життя 

Діти у дитячих будинках мають дуже умовне уявлення про особисті кордони, а заходи на яких незнайомі люди дарують їм подарунки ще більше стирають ці межі. Чому дитина має брати щось у незнайомої людини? А подумайте ще про таке – хтось з цих дітей може бути психологічно травмованим дорослим кривдником і хто знає чи не починав цей кривдник з подарунку?

Проблему не вирішити подарунками 

Повернемося до першого пункту – дитині потрібні не подарунки, а батьки. Якщо ж подивитися глибше, то дитині потрібні відповідальні дорослі, які зможуть пояснити та показати, що добре, а що – ні, що варто робити, а чого не слід. А ще дитині потрібна безпека і це не лише, про фізичну безпеку, а й про перспективи у майбутньому. Подарунки цих питань не вирішують. Коли ви даруєте щось дитині і йдете вона залишається в тій самій ситуації, що й раніше – без батьків поруч та з невиразними перспективами.

То чи можна, і найголовніше як, помогти дітям у дитячих будинках?

Допоможи не стати сиротою:

• підтримай малозабезпечені родини;

• підтримай родини колишніх вихованців дитячих будинків;

• підтримай неповні сім’ї;

• підтримай родини важкохворих та дітей з інвалідністю.

Якщо ж ви все ж хочете допомогти дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування, то зверніться до благодійних організацій, які займаються цим системно. Запитайте, що необхідно або перекажіть кошти на певній благодійні заходи.

Також ви можете підтримати ті родини, які прийняли дітей до себе.

А якщо ви маєте в собі сили піти далі, то нагадаємо, що в Україні діє програма наставництва – ви можете стати наставником для дитини та допомогти їй підготуватися до дорослого, самостійного життя. Та для того, аби стати наставником, ви маєте пройти спеціальну підготовку. І ваше завдання, як наставника, полягатиме не в тому, аби дарувати подарунки, а в тому, аби допомогти дитині соціалізуватися, зрозуміти справжню цінність людських стосунків.

І ще одне, що ви можете зробити – подарувати дитині родину, стати для неї батьками. Це дуже відповідальний крок, який потребуватиме від вас багато сил, але це найкращий подарунок для дитини.

Дітям-сиротам потрібна ваша допомога. Та подарунків від незнайомців не лише замало – вони можуть завдати шкоди.

Іграшки та цукерки, які в неймовірній кількості привозять на свята до дитячих будинків – це лише заспокоєння сумління дорослих, дітям, насправді, вони лише шкодять. Краще посприяйте соціалізації та навчанню цих дітей. Ви можете зробити це фінансово, через благодійні організації, програми, або ж власними силами, наприклад, ставши наставником чи волонтером і подарувавши дитині досвід спілкування, увагу, дружбу. Ці діти потребують вашої уваги та турботи постійно, а не лише на свята і не лише у вигляді подарунків

 - додала керівник Біржі Благодійності «ДоброДій» Лоліта Кузіна.

Довідково

Біржа Благодійності "ДоброДій" заснована сестрами Юлією та Оленою Сосєдками 1 серпня 2014 року в Дніпрі. Вже у 2018 році "ДоброДій" увійшла до трійки найкращих благодійних організацій України та отримала диплом Національного конкурсу "Благодійна Україна-2018". У 2020 та 2022 роках Біржа отримала 2 призові місця в Національному конкурсі "Благодійна Україна-2020" та 2-е місце в номінації "Платформа добра". Крім того, у 2022 році ББ увійшла до престижного рейтингу "Топ 100 публічних транспарентних доброчинних організацій України (за результатами діяльності у 2022 році)".

Як зазначала співзасновниця Біржі Благодійності "ДоброДій" Олена Сосєдка з приводу алгоритму роботи організації, завдяки співпраці з бізнесом, на відміну від традиційного "пасивного" перманентного фандрейзингу на конкретні потреби, благодійні фонди можуть реалізовувати масштабні проєкти у коротші терміни. У підсумку це дає спільний якісний та ефективний результат.

"Усі 9 років „ДоброДій" для мене — це не про благодійність у звичному розумінні цього слова. Це про внутрішні наші потреби тут і зараз робити те, що необхідно тим, хто найбільше потребує допомоги та підтримки", - каже вона.

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Армія рф вночі обстріляла Очаків, є пошкодження

     • 32058 переглядiв

    На півдні знищили чотири "шахеди", один з них - на Вінниччині

     • 32788 переглядiв

    Ще плюс 1030: Генштаб оновив дані про ліквідованих окупантів

     • 31991 переглядiв

    Уночі на Хмельниччині лунали вибухи, працювала ППО

     • 30904 переглядiв