ukenru
yak-obrati-spalnik-dlya-viyskovosluzhbovtsya-poradi-eksperta

Як обрати зимовий спальник для військовослужбовця - поради експерта

 • 501473 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. При вибору спального мішка для військовослужбовця краще звернути увагу на синтетичний наповнювач, адже в цьому випадку природні матеріали не будуть практичними. Про цей та інші нюанси підбору спальника та килимка під нього в коментарі УНН розповів експерт зі спорядження Денис Мельничук.

Цитата

«Звертати увагу в першу чергу на матеріали. Є два основні типи матеріалів: синтетика і природні матеріали. Синтетика гірше мокне, швидше сохне і тримає температуру майже так само, як природні матеріали. Природні матеріали – це пух і шерсть. Пух вважають теплішим, але за дощової погоди і високої вологості він буде гріти, поки сухий. Як тільки він намокне, очікувати з нього якогось тепла не варто. І з ним багато клопоту, щоб висушити. З синтетикою в цьому сенсі набагато простіше: повісив, щоб вона продувалася повітрям, і більше нічого не треба. Тому спальник із природних матеріалів я б не радив брати військовим. Крім того, синтетика краще стискається, коли є необхідність закинути в рюкзак і транспортувати. Підбирати варто під індивідуальні параметри», – зазначив Мельничук.

Також існують так звані “спальні системи” або MSS (Modular Sleep System). Вони мають декілька шарів. Є найбільш утеплений, розрахований на максимально низьку температуру. Також є менш утеплений шар для помірних температур, наприклад, весни та літа. Зверху вони захищаються зовнішнім окремим шаром – це мембранний матеріал, який не дає волозі, вітру і дощу проникати до утеплюючих шарів. Подібні системи видаються військовим НАТО і складаються із 4-х предметів: утеплюючий шар, помірний шар, мембранний зовнішній захисний шар і мішок для того, аби це все помістити.

«Знаючи, у яких умовах доведеться спати, за якої температури, можна вибрати один із даних шарів в поєднанні із захисним. Якщо немає вологи, то можна використовувати без захисного шару. Тобто обирати під відповідні обставини. Така система – “золотий” стандарт для військовослужбовця. Наскільки знаю, у нас їх передають, але небагато. Можна придбати самому, але цінники трохи негуманні. Я б радив його краще збирати частинами, тобто купувати не одразу всі 4 предмети, а, наприклад, в першу чергу купити шар під найближчу погоду і захисний. А інший шар придбати по мірі необхідності», – радить Мельничук.

Деталі

Також він радить не забувати про килимок під спальник.

«Утеплювач добре гріє, поки не стискається. Як тільки ви лягаєте на утеплювач, пух або синтетику, він стискається і простір між холодною поверхнею і вашим тілом стає меншим, тож низькі температури швидше дістаються до тіла. Тому килимки обов'язково. Під нього ще потрібно покласти щось, що взагалі не пропускає вологу. Є так звані “рятувальні ковдри” – це плівка, яка не пропускає вітер і вологу. Можна використати звичайну целофанову плівку, кинути її на землю, на неї покласти килимок, а вже потім спальник», – розповів експерт.

Наразі є безліч варіантів для килимків. Проте ті, що призначені для занять спортом, – надто тонкі, тому не підійдуть. Для військових найоптимальніший варіант – килимок товщиною мінімум 1 см.

«В ідеалі – якщо це піна, з закритими порами, яка не буде поглинати в себе вологу. Є такі, що скручуються, а є такі, що складаються “гармошкою”. Останній тип зручніший, бо в складеному вигляді він компактніший. Є різні надувні килимки. Але на мою думку, для військових їх не варто брати. Так, вони дають більший простір між поверхнею та тілом, товщина звичайного килимка – 1-2 см, а надувного – 5-7 см. Але з ними більше клопоту, вони комфортніші в туристичних умовах, коли нікуди не треба поспішати і нічого не загрожує життю. Всередині нього та ж піна, як у звичайному килимку. Але щоб вона займала менший простір у складеному стані, з неї “вижимається” повітря, і за рахунок цього такі килимки компактніші. Та треба певний час, щоб повністю розправилася піна і всередину зайшло повітря і розійшлося по всій поверхні. Адже якщо він не розправиться і на нього зверху лягти, то сенсу не буде ніякого. У військових не завжди є час чекати. Якщо є 20-30 хв поспати, то півгодини чекати, поки він розправиться, ніхто не буде. А це дещо небезпечно», – додав Мельчук.

Крім того, звичайний килимок простіший у використанні, бо у випадку пробиття матеріалу чи пропалення невеликої ділянки через багаття поряд, його можна заклеїти і надалі використовувати. Надувний килимок після пробиття доведеться змінювати на новий.

Українські Національні Новини

Суспільство