vytraty-na-oboronu-yes-zrosly-na-6percent-ale-bloku-vse-shche-brakuie-krytychno-vazhlyvykh-spromozhnostei-borrel

Витрати на оборону ЄС зросли на 6%, але блоку все ще бракує критично важливих спроможностей - Боррель

 • 31717 переглядiв

Витрати ЄС на оборону зросли на 6% до 240 мільярдів євро у 2022 році, але не досягли цільового показника у 2% ВВП; необхідно додатково 76 мільярдів євро. За словами Жозепа Борреля, ЄС не вистачає критично важливих можливостей і потребує подальших інвестицій у свою оборонну промисловість.

Європейський Союз наростив оборонні витрати у 2022 році на 6%, однак все ще не досяг мети у 2% ВВП та стикається з браком критично важливих спроможностей, тож потрібно більше інвестицій в європейську оборонну промисловість. Про це заявив у четвер Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, представляючи новий звіт з даними оборони блоку, опублікований для щорічної конференції Європейського оборонного агентства, пише УНН.

Деталі

Зі слів Борреля, звіт ілюструє наше становище і завдання, що стоять перед нами. "Ми живемо в режимі кризи, але маємо перейти до сталих стратегічно визначених оборонних зусиль", - зазначив він у соцмережі Х.

Боррель повідомив, що у 2022 році витрати 27 держав-членів ЄС досягли 240 мільярдів євро, збільшившись на 6% порівняно з 2021 роком та на 40% порівняно з 2014 роком (+69 мільярдів євро). Інвестиції у нові спроможності досягли 58 млрд євро (24% від загальних витрат на оборону), що перевищує контрольний показник у 20%.

Однак загальні витрати на оборону, як і раніше, становлять близько 1,5% ВВП. Щоб досягти мети 2%, державам-членам необхідно буде витратити додатково 76 млрд євро. ЄС все ще бракує критично важливих спроможностей, і йому необхідно більше інвестувати у сильнішу, стійкішу та інноваційнішу європейську оборонну промисловість

- підкреслив Боррель.

Як повідомляється у звіті, Швеція (+30,1%), Люксембург (+27,9%), Литва (27,6%), Іспанія (19,3%), Бельгія (14,8%) і Греція (13,3%) зафіксували найвищий приріст загальних витрат на оборону серед 27 ЄС.

Наші збройні сили мають бути готовими до більш складної епохи. Адаптація до цих нових реалій насамперед означає збільшення інвестицій у оборону. Рекордні 240 мільярдів євро підкріплюють прихильність держав-членів до зміцнення європейської оборони. Однак ми маємо ключові прогалини у спроможностях, і ми продовжуємо відставати від інших глобальних гравців у витратах. Ось чому йдеться не лише про те, щоб витрачати більше на оборону, а й про те, щоб витрачати краще та разом. Ми повинні знайти додаткову цінність у нашій здатності співпрацювати та використовувати можливості для зміцнення наших збройних сил за допомогою спільного планування, спільних проектів та спільних закупівель

- підсумував Боррель.

Нагадаємо

Президент Європейської Ради Шарль Мішель вказав на значну військову допомогу Україні з боку ЄС і закликав до більшої підтримки Києва та збільшення фінансування європейської оборонної промисловості. 

Юлія Шрамко

Новини Світу

Популярні

Новини по темі

Українська команда Monte перемогла в турнірі ESL Challenger Jönköping з CS 2

 • 29638 переглядiв

Best Marketing Team і три бронзи - результат МХП на Effie Awards Ukraine 2023

 • 22126 переглядiв