vykryto-skhemu-rozkradannia-12-mln-hrn-na-zakupivli-zakhystu-dlia-tankiv-shcho-vidomo

Викрито схему розкрадання 12 млн грн на закупівлі захисту для танків: що відомо

 • 11840 переглядiв

Правоохоронці викрили організовану групу, яка привласнила 12 млн грн держкоштів при закупівлі елементів динамічного захисту для бронетехніки ЗСУ. Підозрюваним загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ.  Ділки штучно завищували вартість замовленої для Міноборони продукції, а отриману "різницю" вивели у тінь. Оборудка завдала збитків держбюджету у майже 12 млн грн. Про підозру повідомили п’ятьом людям, зокрема екскерівнику державного підприємства. Про це УНН повдіомляє із посиланням на НАБУ та СБУ.

Деталі

Як зазначили в НАБУ, в умовах активної фази повномасштабного наступу рф у квітні 2022 року виникла гостра потреба у забезпеченні української бронетехніки елементами динамічного захисту. Для її задоволення міністерство оборони України уклало контракт зі спеціалізованим державним підприємством.

В СБУ додали, що було укладено договір з машинобудівною компанією у Києві.

"Водночас керівник ДП у змові з головним бухгалтером вирішив заволодіти державними коштами шляхом штучного завищення витрат, пов’язаних із виконанням контракту. Крім того, маючи потрібні компоненти, вони забезпечили документальне оформлення їх удаваного придбання у комерційної структури, що стало підставою незаконної сплати їй державних коштів", - йдеться у повідомленні НАБУ.

Як повідомляється, унаслідок цих оборудок держава зазнала збитків на майже 12 млн грн, які їх учасники перевели на контрольовані рахунки для подальшої легалізації.

Наразі повідомлено про підозру колишньому генеральному директору державного підприємства, його бухгалтеру та одному з ключових фігурантів "схеми" – очільнику комерційної структури, через яку фігуранти виводили бюджетні кошти у тінь.

Їх дії кваліфіковано за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Наразі керівника комерційної структури затримано у Києві. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

Підозру отримав колишній помічник керівника державної компанії-підрядника та його спільник – особа, яка надала власні реквізити для обготівковування викрадених грошей.

Також заочні підозри отримали екскерівник державної компанії-підрядника та його головний бухгалтер, які переховуються за кордоном.

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Понад 1,5 млрд грн збитків: викрили 28 службовців причетних до розкрадання коштів виділених на оборону 10.08.24, 20:22

Популярні

Новини по темі