vrp-zbyraietsia-zakryty-ochi-na-tysk-na-suddiu-tsykticha-z-boku-hetmantseva

ВРП збирається закрити очі на тиск на суддю Циктіча з боку Гетманцева

 • 21380 переглядiв

ВРП збирається закрити очі на тиск на суддю Циктіча з боку Гетманцева.

Вища рада правосуддя призначила до розгляду заяву судді Шевченківського районного суду Києва Віталія Циктіча про тиск та втручання в його діяльність з боку голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева на 23 липня, пише УНН.

Відповідно до опублікованого на сайті ВРП порядку денного засідання, яке відбудеться 23 липня 2024 року, розглядатиметься питання "Про затвердження висновків членів Вищої ради правосуддя про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя".

Зокрема, буде заслухана доповідь Григорія Усика щодо повідомленням судді Циктіча про тиск з боку Гетманцева.

Водночас, висновок за результатами попередньої перевірки фактів, викладених у заяві судді, яку проводив голова ВРП Григорій Усик, на сайті поки не опублікований.

Нагадаємо

Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев опублікував у Telegram-каналі кілька дописів, у яких закликав громадськість до тиску на суд та відверто критикував рішення суддів. Суддя Шевченківського районного суду Києва Віталій Циктіч звернувся до Вищої ради правосуддя і Офісу Генерального прокурора із заявою про тиск з боку Гетманцева і намагання нардепа впливати на рішення суду і втручатись у його діяльність. Попередню перевірку за його заявою проводитиме голова ВРП Григорій Усик.

Після того Гетманцев опублікував ще один допис, у якому розкритикував рішення колегії суддів Дніпропетровського окружного адмінсуду. Вони визнали, що Нацбанк ухвалив незаконне рішення про позбавлення ліцензії та старт ліквідації банку "Конкорд". Імовірно таким чином Гетманцев хотів вплинути на суддів, які розглядатимуть апеляційну скаргу НБУ. Суддя Циктіч повідомив УНН, що Офіс Генпрокурора відмовився відкривати кримінальне провадження за його заявою. 

Додамо

Президент Всеукраїнської асоціації суддів у відставці Денис Нев'ядомський наголосив, що своїми закликами Гетманцев порушує Кримінальний кодекс України. Нардеп, за його словами, зокрема закликає до втручання в діяльність суду, а також порушує презумпцію невинуватості.

Адвокат Дмитро Касьяненко зазначив, що допис Гетманцева може бути розцінений як тиск на суддю та вплив на його рішення. Юрист Сергій Лисенко вважає, що Гетманцев через соцмережі намагається впливати на суд через громадську думку і перебирає на себе роль судді, визначаючи, яке рішення Феміди буде законним у кримінальному провадженні щодо нелегального тютюну.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Комітет ВР підтримав акциз на солодкі газовані напої

     • 21518 переглядiв

    Обмін полоненими: повернуто 13 оборонців "Азовсталі"

     • 26585 переглядiв